Левицата 14
Новини от Пловдив » България » Парламентът смени шефа на Светната палата
България Важно

Парламентът смени шефа на Светната палата

Цветан Цветков

Със 118 гласа депутатите осбоводиха от поста председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Вносители са председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“.

Народните представители определиха за изпълняващ длъжността председател Горица Кожарева, която по настоящем е заместник. Освобождаването на Цветков беше внесено като извънредна точка в пленарното заседание. От изказванията стана ясно, че мандатът на председателя на Сметната палата Цветан Цветков е изтекъл през 2022 г.

Председателят на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова мотивира исканото отстраняване с това, че е имало няколко одита, които Народното събрание е възложило на Сметната палата, но те не са били представени, съобщи БНТ.

Второто основание, което Атанасова посочи е, че Сметната палата не е упражнявала контрол върху финансирането на политическите партии.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев не се съгласи с начина, по който се предлага да се отстрани Цветан Цветков. Според него това се иска без мотиви и изрази мнение, че Сметната палата си върши работата по закон, но законът не е добър.

В тази връзка от „Продължаваме промяната“ поискаха създаването на временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства за механизма за финансиране на политическите партии и инициативни комитети и разработване на препоръки за законодателни промени за прозрачност на финансирането. Точката също беше включена извънредно в дневния ред.

От ДПС мотивираха исканото сваляне на Цветков с аргумента, че има институционална криза в палатата покрай финансирането на политическите партии и скандала Nexo. Затова според тях смяната е необходима.

От „Възраждане“ са на мнение, че това трябва да се случи, но не сега – от „умиращ парламент“. Изтъкнаха, че са на-одитираната партия.

От БСП се обявиха в подкрепа на остраняването на Цветан Цветков, защото смятат, че този ръководител не върши добре работата си.

Позицията на „Демократична България“ е, че начинът, по който се сменя председателят – спешно и без мотиви, най-вероятно е опит да се овладее един независим орган и да се насочи в друга посока.

Дебатът премина в размяна на обвинения кой за какво е одитиран през годините и защо е имало засекретени доклади от прокуратурата, които никой не е видял./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...