Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Вучич: Изключвам възможността за сериозен конфликт с Косово
Важно Свят

Вучич: Изключвам възможността за сериозен конфликт с Косово

Сръбският президент Александър Вучич заяви пред Анадолската агенция, че не предвижда ескалиране на напрежението между Белград и Косово в пълномащабен военен конфликт и се надява трудностите да бъдат преодолени.

В разговора си с журналисти в Давос, Швейцария, където участва в Световния икономически форум, той оцени така противоречията между Косово и Сърбия:

“Надявам се, че ще успеем да запазим стабилността и мира в региона.

Той посочи различните позиции на Белград и някои от страните, участващи във форума по въпроса за Косово.

„По въпроси, отнасящи се до други държави, спазването на Устава и резолюциите на ООН е задължително, но в контекста на дебата за териториалната цялост на Сърбия гледната точка се променя”, заяви Вучич, “В същото време ще направим всичко възможно, за да поддържаме стабилността и мира. Не предвиждам война. Надявам се, че ще успеем да преодолеем всички трудности.”

Вучич каза още, че по време на срещите си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган винаги обсъжда различни въпроси и че е готов да обсъди тази тема (напрежението между Косово и Сърбия) наред с други. Държавният глава на Сърбия посочи, че независимо от различните позиции по въпроса за независимостта на Косово, Белград гледа на Турция като на приятелска страна.

„Сърбия е готова да обсъди споровете за Косово, да обмисли начини за преодоляване на предизвикателствата и да чуе предложенията на президента Ердоган как може да допринесе за решаването на този въпрос”, допълни той.

Сръбският лидер отбеляза и желанието на Белград да задълбочи военното и техническото сътрудничество с Анкара. Вучич нарече неприемлива продажбата на турски безпилотни летателни апарати Bayraktar TB2 както на Сърбия, така и на Косово.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...