Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Камарата на архитектите в България предложи Панаирът да стане паметник на културата
Бизнес България Пловдив Пловдив Важно

Камарата на архитектите в България предложи Панаирът да стане паметник на културата

В писмо до Министерството на културата Камарата на архитектите в България (КАБ) предложи Международният панаир в Пловдив да получи статут на недвижима културна ценност с категория национално значение, информират от КАБ.

От организацията посочват, че с оглед настъпилата промяна в собствеността на панаира е важно да бъдат предприети мерки за опазване на автентичността и функциите на един от символите на град Пловдив. По този начин ще се гарантира, че новият мажоритарен собственик ще работи за поддържане и развитие на идеята на световното изложение и няма да прекрати дейността му с цел реализация на други инвестиционни проекти.

КАБ смята, че Пловдивският панаир има значима историческа роля за развитието на търговско-икономическата политика на България и именно за това трябва да бъде обявен за паметник на културата. Изложението следва да бъде вписано и в Националния регистър на нематериално културно наследство с цел опазване на специфичната идея и идентичност на панаира, добавят от организацията.

Пловдивският панаир е едно от най-старите и най-знаковите изложения в цяла Европа, като началото му е поставено през 1891 г. Открито е на 15 август 1892 г. с голям военен парад в присъствието на княз Фердинанд I. През 30-те години на ХХ век панаирът в Пловдив получава статут на национален изложбен център на България и е приет за член на Международната асоциация на изложбената индустрия (UFI).

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...