Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » НДСВ възкръсва, Соломон Паси с програмна реч
България Важно Политика

НДСВ възкръсва, Соломон Паси с програмна реч

Проф. Огнян Герджиков и бившият правосъден министър Антон Станков. Кадър: БГНЕС

Бившата партия на Симеон Сакскобурготски НДСВ (сега Национално движение за стабилност и възход) обяви възраждане на активната си политическа дейност. Конгресът, който събра десетки членове и симпатизанти на движението, се проведе на знаково място – в сградата на Федерацията на научно-техническите съюзи на столичната улица „Г.С. Раковски“, където през април 2001 година бе учредено НДСВ – събитие, събрало хиляди симпатизанти и блокирало за часове движението около сградата, на което последният български цар и експремиер, тогава бъдещ такъв – Симеон Саксобурготски, произнесе знаковата си реч, че за 800 дни ще повиши жизненият стандарт на българите.

В същата зала почти 22 години по-късно присъстваха знакови лица от тогавашното НДСВ – Станимир Илчев, който към момента е съпредседател на партията, Олимпи Кътев, Огнян Герджиков, Николай Василев, Христина Христова, Емилия Масларова, Минчо Спасов, Соломон Паси и др. Някои от тях присъстваха като делегати, а други единствено като гости, оказващи морална подкрепа.

Партийният конгрес започна с благословията на Царя, който обаче не присъства поради „все още множество ангажименти“ и „напредналата“ си възраст. Прочетен бе обаче поздравителен адрес от негово име.

„Намирам за актуално желанието именно сега да се активизира една партия, която е допринесла много за членството на България е ЕС и НАТО. Центристка партия, която е доказала, че има експертен потенциал, а и че е способна да загърби тяснопартийния интерес в името на националния. Партия, която може да засили либералното присъствие в бъдещ парламент“, поздрави индиректно делегатите той.

Тревожната перспектива пред България и кризите, в които се намира, налагало НДСВ отново да поеме отговорност. „Пред очите ни завърши трето действие от една парламентарна пиеса“, изтъкна съпредседателят на партията Станимир Илчев, който припомни и свършеното от НДСВ в исторически план като намаляването на безработицата, въвеждането на плоския данък от 10% и др. В последните месеци пък се забелязвал изключителен интерес от нови членове на партията, отчете още той.

„НДСВ е партията с най-добри резултати от Освобождението насам. В историята ни оттогава има 5 големи репера – самото Освобождение, Съединението, Независимостта, членството в НАТО и ЕС. Две от тези 5 постижения бяха постигнати от НДСВ в минимален срок от 9 години. Много неща не бяха и постигнати, разбира се, но фактът, че след нас никой не успя да ги постигне, показва колко важна беше ролята ни – не успяха да влязат в Шенген, в еврозоната. Днес, 22 години по-късно, трябва да имаме по-големи цели, Шенген и еврозоната са дреболия за възможностите на НДСВ. Това, към което трябва да се стремим, е членство в Г-20“, не липсваше самооценка и амбиция в думите на бившият външен министър в кабинета на НДСВ Соломон Паси.

Бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов не влезе в наратива на съпредседателя Станимир Илчев, който преди дни пред БНР заяви, че вижда като партньори в бъдещ парламент „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Изтъкна обаче – ще бъде борен главният прокурор Иван Гешев.

„Мога да ви кажа кой няма да бъде нашият партньор – главният прокурор. Той е в политиката и трябва да се опитаме да го извадим от нея. Това е първата стъпка към нормализацията на българския политически живот“, коментира пред News.bg бившият царски депутат Минчо Спасов.

НДСВ категорично ще участва в следващите избори за Народно събрание, които по всяка вероятност ще се проведат в края на март или началото на април, като е отворено за преговори с други политици-съмишленици.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...