Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Оръжието за Украйна – подвиг, далавера или кризисен пиар?
Анкети Важно Войната в Украйна Диагнозите на д-р Харсъзов Мнения Политика Посоки

Оръжието за Украйна – подвиг, далавера или кризисен пиар?

Асен Василев и Кирил Петков
  • Петков и Василев трябва да дадат подборности, ако искат да им повярват, че сме спасили Украйна

Д-р Йордан ХАРСЪЗОВ, специален коментатор „По изборите“ и след това за ПловдивПрес

Статия в германския „Ди Велт“, препечатана и от други авторитетни европейски издания предизвика истинска сензация у нас, както и, разбира се, куп противоречиви коментари.

И няма как да е иначе, защото

рядко се случва в Европа да се пише нещо положително за нас,

а камо ли пък хвалебствено. Самото заглавие е красноречиво: „Страната, която спаси Украйна“, а въпросната страна, колкото и да е учудващо е България.

Ето какво пише авторът, който впрочем бил известен германски журналист – накратко: В първите дни на нападението

Украйна е имала огромна нужда от оръжие,

и то веднага, било въпрос на живот и смърт. Западът още се туткал и нямало решение дали изобщо трябва да помага. Тогава бързо реагирал Кирил Петков, който организирал износ на огромно количество наше оръжие за Украйна, което я спасило в първите дни на войната.

Освен това доставил и 40 на сто от горивото, използвано от украинската армия. Асен Василев пък убедил евродепутатите, че трябва спешно да се наложат санкции на Москва и до ден днешен наричали това „българското решение“.

Толкова похвални думи за България и българите едва ли са били публикувани някога. Странно обаче, у нас сред коментарите има и много такива, които далеч не преливат от възторг и гордост.

Според някои от тях

не става дума за някакъв подвиг или безрористна помощ,

а за нашенска далавера. На Кирил и Асен им било… за Украйна, просто си издействали сериозни комисиони, тъй като оръжията не били дарени, а продадени чрез трети страни и платени от САЩ и Великобритания. Други направо отсичат, че това е нескопосан кризисен пиар за Кирил и Асен, чиято формация губи височина доста обезпокоително.

На това опонентите им, които по традиция не са от русофилските среди у нас контрират, че не е имало вариант подобно решение да мине в парламента при наличието на толкова много руски агенти там. И дават довода как, при положение, че от измъченото решение за помощ на Украйна преди повече от месец, още не сме им изпратили нищо, с изключние на няколко каски, ранички и аптечки.

Било цинично, настояват другите, да се говори за помощ,

при положение, че сме гушнали най-малко 2 милиарда евро. Да, но е нямало друг механизъм, още повече да се реагира толкова бързо, опонират им. Освен това „Ди Велт“ цитира официални лица от Киев, включително външния министър Кулеба, които изразяват огромната си благодарност към България и лично към Петков и Василев.

Ама оръжието, дето сме им дали, не – продали, не било качествено.

Снарядите не се взривявали, гаубиците се пръскали,

украинските войниции псували българските боклуци, настояват първите. И изобщо, защо трябва даваме оръжие на Украйна, при положение, че българските дечица и един пистолет си нямат?

Отговорът е, че това с некачственото оръжие е поредния фейк на руските тролове, качен буквално часове след статията на „Ди Велт“ и това само потвърждава написаното от германците.

А снимките на разцепили се гаубици всъщност били от 2016 г.

И какво, че го е писал „Ди Велт“, не мирясват първите. Ясно е, че американците са им наредили, за да спасят кариерата на Петков и Василев. Повечето отговори са, че подобна глупост може да се появи само в изпържения мозък на болен путинофил.

Неспособността ни да се радваме, когато се пише нещо хубаво за нас, граничи с психично разстройство. Сигурен съм, че ако чужда медия напише за русо българско момиченце, което е спасило от смърт малко сладко котенце, в мрежата ще се намерят поне стотина коментатори, които ще направят това момиченце само да си говори.

Просто самите ние не сме склонни да повярваме,

когато се напише нещо хубаво за нас и вечната ракция е: „Абе не са съвсем така тия работи…“

И това няма да промени нещата у нас, независимо колко още авторитетни западни медии напишат как България е спасила Украйна. Винаги ще се намери някой да предложи ехидно Кирил Петков да бъде преименуван на Тервел II Спасителя на Европа.

Сега, ако искат да внесат някакво съгласие по темата, трябва Петков и Василев да проговорят.

Да кажат нещо повече, освен само да потвърдят изнесената информация

и да не се крият зад някакви поверителни клаузи. Основното вече е изнесено, минало е много време, едва ли може да се говори за кой знае каква тайна. Като са казали „Хоп“ да вземат и да скочат.

Да кажат продадено ли е оръжието, което навярно е така, имало ли е начин да бъде дарено, колко пари сме взели.

И най вече – имало ли е комисиони,

колко и кой ги е взел. Да извадят документи няма как да няма такива и да се надяваме обективната истина да се окаже по-близка до написаното в „Ди Велт“, отколкото е тази между ушите на изпържените мозъци.

Наистина имаме нужда някой отвън да напише нещо добро за нас, особено по отношение на войната в Украйна.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...