Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Радев: Гълъб Донев ще е следващият служебен премиер
България Важно Политика

Радев: Гълъб Донев ще е следващият служебен премиер

Румен Радев

Гълъб Донев ще бъде следващият служебен премиер, заяви президентът Румен Радев. Държавният глава посочи, че ще проведе разговори с всички министри в сегашното служебно правителство. Той се изказа ласкаво за Атанас Пеканов, като уточни, че най-вероятно вицепремиерът по управлението на евросредствата ще бъде част от следващия кабинет.

По отношение на датата на предстоящите избори Радев заяви, че има две възможни дати – 26 март и 2 април. Президентът е категоричен, че не желае да бави повече нещата. Трябва да преценим редица обстоятелства – ще има ли волята и желанието парламентът да приеме последни няколко закона, както и да се чуе мнението на ЦИК дали ще бъде осигурена хартия за машините за гласуване, уточни президентът.

Според него до провала за създаване на редовен кабинет се е стигнало заради липсата на желание и страха да се управлява по време на тежка криза. Партиите се криеха зад служебното правителство. Те търсят виновен, за това че няма редовен кабинет, поясни държавния глава.

Радев призова партиите да подходят диалогично, да търсят общи решения преди изборите, а не след това. След това се търси изход, който приключва с грозни компромиси, които отблъскват избирателите. Той отправи апел политическите сили да не правят черен пиар и да не преминават границата на добрия тон.

Модел Радев няма. Има модел наречен Конституция, който казва, че когато партиите не могат да сформират правителство, президентът е длъжен да го направи. Държавният глава не упражнява еднолична власт. Служебните кабинети не рушат парламентаризма, правят го партиите, каза още Радев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...