Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Антони Тренчев отнейде по света: Nexo ще съди България за $1 млрд.
България Важно Крими Мнения Политика Съд и Прокуратура

Антони Тренчев отнейде по света: Nexo ще съди България за $1 млрд.

Антони Тренчев Кадър: бТВ

Разследваната компания Nexo ще съди България за нанесени щети. Вече били ангажирани консултанти, които се заели със случая и оценявали загубите на фирмата заради акцията в страната ни. Това стана ясно от първото интервю на съоснователят на компанията Антони Тренчев след обвинението в ефира на „На фокус с Лора Крумова“ по „Нова телевизия“, а минути по-късно и пред бТВ.

Той уточни, че още не е ясно дали искът ще бъде насочен директно към държавата или прокуратурата, но определено делото щялf да бъде към България.

Тренчев обяви, че компанията му ще съди България за нанесени щети за над 1 млрд. долара.

Случващото се в България засяга моя бизнес и житейски планове в много малък аспект. Действията на българските власти по случая Nexo са абсурдни, посочи той и уточни, че отдавна не живее в България. Интервюто беше в директна видеовръзка, но той отказа да отговори на въпроса къде точно се намира. Спомена само, че е заобиколен от близки му хора.

Той заяви, че „казусът, който е образувала прокуратурата, е безпрецедентен и той е образуван напълно изкуствено с цел препиране на имиджа на прокуратурата на имиджа на главния прокурор“.
Съоснователят на „Нексо“ заяви, че единият обвиняем е гражданин на САЩ, на който са нарушени човешките права, а щетите са за милиарди, които ще бъдат платени от българския данъкоплатец.

Споразумението със САЩ

В петък стана ясно, че „Нексо“ се е споразумяла с американските регулатори да плати глоба в размер на 45 млн. долара и да преустанови нерегистрираното предлагане на продуктите си на американските клиенти. Компанията получи и забрана да оперира на територията на щата Ню Йорк за пет години.
„Ние се споразумяхме с всички 50 щата, с федералното правителство, представлявано от Комисията за надзор на ценните книжа и борсите, както и с прокуратурата. Всичко това е за административни нарушения. Разбирам, че сумата от 45 млн. долара изглежда голяма, тя и е, тя ще се изплаща на вноски през следващите 12 месеца“, заяви Антони Тренчев.
Той допълни, че по споразумението са работили две години.

Търговията с криптовалута

„Не извършваме банкова дейност, защото криптовалутите на много малко места са приети като парични средства. Те не са категоризирани. За съжаление, в по-голямата си част криптовалутите все още не са регулиране“, добави Антони Тренчев.
Обвинение за финансиране на тероризъм

Тренчев заяви, че „Нексо“ „имат най-сериозната и най-стриктната“ политика по отношение на произход на средства, срещу изпирането
на пари и срещу финансирането на тероризъм.
Припомняме, че миналата седмица българската прокуратура обясни, че е имало транзакции към лице, уличено в терористична
дейност Махмуд Мохамед Махмуд Айеш от палестинска терористична групировка.
Антони Тренчев отрече и отговори, че Махмуд Айеш не е клиент на „Нексо“. Той отхвърли твърденията, че компанията му финансира терористи и отново ги определи като “абсурдни”.

Даренията за ДБ

По отношение на даренията, направени от служители на Nexo на „Да България“ каза, че „служители са решили да дарят на когото са решили“. „Възхищавам на тези млади будни хора с позиция“.

Ще смачкаме мозъчния тръст на прокуратурата

„Колосалният ужас на случващото се е, че една шайка от бандите не им понесе, че се оформя цял един сектор, който просперира без еврофондове, без общестевни поръчки. Стана ясно и че нашите хора имат позиция и това стана дразнещо. Това, което стана с нас е силно предупреждение“, каза Тренчев.

„Сега трябва да се занимаваме с безобразните и безумни обвинения на прокуратурата и това ще направим, няма никакъв проблем“,
каза още Тренчев, но вече в интервю пред бТВ в предаването „120 минути“.

„Действията на българските власти са абсурдни, излишни и голяма част от тях – незаконни. Ние ще отговорим по подобаващия начин на това“, заяви Тренчев бТВ, като предрече, че главният прокурор Иван Гешев ще бъде вкаран в списъка „Магнитски“.

Според него при претърсванията имало подмятания от разследващите с предупреждение: Ще ви научим на кого ще дарявате.

Много сбъркаха с кого се захващат.

Имаме интелектуален капацитет който ще смаже мозъчния тръст на българската прокуратура. Гешев ще влезе в списъка „Магнитски“, в коя вселена живеем, каза още Тренчев.

Три години не могат да се задвижат за кюлчетата, а ще ни разследват нас, добави още той.

Много сбъркаха с кого се изгавриха, Всички хора, които ги е грижа за България, имат мощен съюзник в лицето на Nexo, каза още той.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...