Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Обявиха частично бедствено положение в Ардино, 175 л/кв.м давят Златоград
България Важно Златоград Инциденти Кърджали Мадан Неделино Регион Рудозем Смолян

Обявиха частично бедствено положение в Ардино, 175 л/кв.м давят Златоград

Кадър: ФБ

Частично бедствено положение обяви община Ардино заради продължаващия в района проливен дъжд. Придошлите води на река Арда са залели моста при село Китница и няколко населени места са откъснати от света.

Мостът свързва осем села в общинския център и е единствената пътна връзка за местните хора. Когато река Арда повиши нивото си, водата прехвърля съоръжението и преминаването по него е опасно. Хората не знаят кога ситуацията ще се нормализира. Ясно е, че засега остават без транспортна връзка:

„Курсовете до всички села – от Брезен, Боровица, Голобрад, Китница, Сухово, Русалско, Любино, не се изпълняват, понеже изпълнителят е останал от другата страна на моста. Той и без това там живее и е от Русалско“ – казва кметът на село Китница Сали Мюмюн, цитиран от БНР.

Тази сутрин той е поставил камъни преди опасния мост, за да ограничи движението. Това не е първото заливане на моста. Преди години при подобна ситуация е загинал човек, спомня си Сали Мюмюн: „Към реката, където е моста, има паметна плоча. Дадохме жертва, така, че е сериозен проблем, Уви, природа е. Всичко се случва“. Частичното бедствено положение е обявено след заседание на Общинския кризисен щаб в Ардино. За момента няма данни за други щети от пороя. Според синоптиците най-много валежи в област Кърджали има в района на Кирково.

Свлачища и срутища се активизираха по пътищата в Смолянско след двудневните порои. Най-голямо количество валежи са паднали в района на община Златоград. По данни на общината в района са се изсипали 175 литра на кв. м. Нивото на водата в язовир „Златоград“ е 35 см над кота преливник. Река Върбица е в рамките на речното корито и няма опасност от разливи.

Заради проливните дъждове има паднали земни маси в селата Ерма река и Аламовци. В с. Старцево е прелял водосток и е наводнил гараж. В с. Долен е пропаднала подпорна стена в частен имот и е нарушила покривна конструкция в друг частен имот. Екипи от доброволци и общински служители отстраняват последиците от проливните дъждове.

Интензивните валежи са активизираха свлачища на много места в Смолянска област, но няма сериозни щети и затворени пътища в региона. Срутище затвори едната лента в участък на главния път между селата Момчиловци и Соколовци, камъни паднаха и на няколко места по пътя между Смолян и Мадан. Поройният дъжд е активирал и старо свлачище между селата Малка Арда и Баните.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...