Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Свят » Пригожин пита Белия дом в какво престъпление е обвинена „Вагнер“
Войната в Украйна Свят

Пригожин пита Белия дом в какво престъпление е обвинена „Вагнер“

Ръководителят на руския частен военен изпълнител „Вагнер“ Евгений Пригожин публикува писмо до Белия дом, съобщава Ройтерс. Той пита в какво престъпление е обвинена неговата компания, след като Вашингтон обяви нови санкции срещу групата.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби заяви, че Вагнер, който подкрепя руските сили в нахлуването им в Украйна и си приписва заслуги за напредъка на бойното поле, ще бъде определен като значима транснационална престъпна организация. Кърби нарече Вагнер престъпна организация, която извършва зверства и нарушения на човешките права.

Писмото на английски, адресирано до Кърби и публикувано в канала Telegram на пресслужбата на основателя на Вагнер Евгений Пригожин, гласи: „Уважаеми г-н Кърби, можете ли да изясните какво престъпление е извършено от ЧВК Вагнер?“

Миналия месец от Белият дом съобщиха, че Вагнер е получил доставка на оръжие от Северна Корея, за да подпомогне укрепването на руските сили в Украйна. Северна Корея отрече да е предоставяла оръжия.

Вашингтон вече беше наложил ограничения върху търговията с Вагнер през 2017 г. и отново през декември в опит да ограничи достъпа си до оръжия. Европейският съюз наложи собствени санкции през декември 2021 г. на Вагнер, който е активен в Сирия, Либия, Централноафриканската република, Судан, Мозамбик и Мали, както и Украйна.

Пригожин описва Вагнер като напълно независима сила със собствени самолети, танкове, ракети и артилерия. Пригожин е издирван в Съединените щати за намеса в изборите в САЩ, нещо, което той каза през ноември, че е направил и ще продължи да прави.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...