Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Стари седесари си казаха сбогом с проф. Елка Константинова
България Посоки

Стари седесари си казаха сбогом с проф. Елка Константинова

Множество хора се събраха, за да отдадат почит и да кажат последно сбогом на писателката, учената, депутат и министър на културата в правителството на Филип Димитров – проф. Елка Константинова, предаде репортер на БГНЕС.

Сред хората, дошли да я изпратят в последния ѝ път бяха проф. Михаил Неделчев, Александър Йорданов, Гого Лозанов.

Проф. Константинова е родена на 25 май 1932 година в семейството на литературния критик толстоист Георги Константинов. Завършва българска филология. Била е преподавател в Националната академия за театрално и филмово изкуство, както и във Висшия педагогически институт в Шумен.

Работила е в областта на съвременната българска литература, българския исторически роман, българската фантастика, българската литература между войните, символизма и диаболизма в българската литература.

Депутат е в VII Велико народно събрание (1990-1991) и в 36-ото Народно събрание (4-8 ноември 1991), както и министър на културата (8 ноември 1991-30 декември 1992). Тя бе и председател на Радикалдемократическата партия (декември 1989-20 юни 1993). Автор е на редица книги.

Последно тя заема длъжността културен аташе в българското посолство в Полша в периода 1993-1997 г. През 2002 г. е удостоена с Рицарски кръст от полското правителство за заслуги в утвърждаването на българо-полските културни връзки.

През 2012 г. проф. Константинова бе удостоена с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ за особено значимите й заслуги за културата на България.

Последно сбогом на писателката отдадоха семейството й, както и близките й приятели. Поклонението се състоя в храм “Св. Седмочисленици”.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...