Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Ботев » Ще убият ли страстите строежа на Колежа
Ботев Важно Мнения Пловдив Пловдив Важно Разбор Спорт Спорт Важно

Ще убият ли страстите строежа на Колежа

  • Хейтът по строителството на стадиона безкористна любов ли е, или подготовка за нечия политическа кариера?

 

Спас КУЗОВ, потомствен ботевист


Няма по-обсъждан строителен обект в Пловдив през последните години. Това е добре. Но няма и по-атакуван обект през последните години, а през последните месеци атаките се редуват с все по-сгъстен график.

Един непрестанен хейт, който досега не промени нищо около строителството, освен да го забави. Това са фактите. При всяко влизане с бутонките, изпълнението спира, започва се обсъждане, препроектиране, някакво предоговаряне, а през това време цените летят. Ситуацията през последните години става от сложна, по-сложна. Първо пандемия, после война. Ако скандалите продължават, след година нищо чудно да имаме съвсем нова геополитическа обстановка, в която нито на правителството, нито на общината, нито на бизнеса ще им е до строеж на стадиони.

Това момчетата, които организират мегасрещата в хотел „Империал“ със знаков дневен ред „Лъжите за Колежа – протестна гоовност“, прекрасно го знаят.

Простите сметки показват, че прогнозната стойност на стадиона тръгна от 53.22 млн. лв. с ДДС, а сега най-ниската и обрана откъм екстри прогноза е за 65 млн., а някои експерти в строителството на спортни обекти прогнозират над 80 млн. лева.  При това без да е завършен изцяло. Козирката откъм Трибуна Изток ще е кабрио, а за осветление никой не смее дума да обели. Търговските части ще бъдат запечатани, освен ако отнякъде не се намерят пари за довършването им. Това е пълен нонсенс, защото точно от тези търговски площи се очаква да покрият голяма част от бъдещата издръжка на тази мегаструктура.

Днес е насрочена мегасреща на жълто-черната общност в Пловдив и случайно или не мястото е в хотела на бившия кмет Иван Тотев.

За тази среща имаше сериозна „артилерийска“ подготовка подготовка – серия от снимки, клипове и други „разкрития“ как на строителната площадка цари безобразие. Лоша изолация, вода тече от тавана, зидовете криви. И всяка публикация почервенява от коментари

За всеки, който разбира от строителство, е ясно, че забележките по качеството на строителството са по-скоро заяждане. Но ако трябва да се изразим „идеологически“,

наблюдаваме класически подход на „Буря и натиск“. Само че тези, които дирижират атаката, нямат нищо общо с Просвещението и едва ли „Гласът на сърцето е определящ за разумното решение“

По-скоро целите им са доста по-краткосрочни. Примерно до края на март, когато евентуално ще са поредните предсрочни парламентарни избори. Или до октомври, когато са местните, а както се очертава и следващите предсрочни избори за парламент.

С нахъсването на активната част от привържениците на най-стария клуб у нас, водачите на различните фракции вече действат като политици, а не като спортни деятели. Да манипулираш една внушителна за Пловдив маса от 10-20 хил., а може и повече души, е политика.

Да ме прощават Борис Гиздаков, Михаил Манолов, Живко Стамболиев, но те трябва да са наясно, че мислещите хора не могат да приемат безкритично серията от акции за безкористни.

Дано не се окажа прав в прогнозата си, но като гледам как стоят нещата, нищо чудно напролет популярни лица от агитката на Ботев Пловдив да грейнат в избирателните списъци. А защо не и наесен в предизборната кампания за местния вот да видим една нова партия – примерно „Кауза Колежа“ или нещо по-обикновено като „Да довършим Колежа“.

А дотогава феновете ще направят всичко възможно да саботират строителството на стадиона, за да се опитат Гиздаков, Манолов, Стамболиев или други, да ме прощават ако пропусна някого, да влязат в ролята на спасители. Вече като политици, разбира се. Дано не съм прав.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...