Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Свят » Руснаците напредват към Запорожие
Войната в Украйна Свят

Руснаците напредват към Запорожие

Кадър: Блумбърг

Руските военни напреднаха около 4-5 км в посока Запорожие. В запорожкото направление въоръжените сили на Русия преминаха в настъпление, съобщават военни кореспонденти.

Близо до освободените населени места, където украинците са изтласкани, интензивността на огъня е по-голяма. Ракетни системи „Град“ и артилерия извършват обстрел и от двете страни.

Украинските военни се опитват да попречат на настъплението на силите на въоръжените сили на Русия. Използват мини, които пречат на напредването на руснаците. За придвижване напред е нужно използването на бронирана техника. Руснаците се опасяват, че украински диверсанти могат да се приближат и да унищожат техниката.

Руските войски се придвижват към Орехово от две страни – от югозапад и югоизток. Няколко села вече са превзети, прочистването им приключва. Град Запорожие е много добре укрепен.

Руската щурмова авиация се движи напред, подготвяйки се да атакува града.

В запорожкото направление руските нашественици на малки групи щурмуват украинските позиции. Редовно се правят опити противникът на малки групи, до 10 души, да извърши щурмови действия по нашите позиции, съобщи Евгений Йерин, ръководител на обединения пресцентър на Таврическите сили за отбрана.

„Що се отнася до запорожкото направление, противникът не води широкомащабни настъпателни действия…“, каза Йерин.

По думите му обстановката в таврическото направление остава стабилно тежка. Окупаторите продължават да обстрелват цивилното население, инфраструктурата и логистичните пътища, съобщава УНИАН.

Той добави, че в някои райони противникът е имал частични успехи, но към момента всички позиции са възстановени, противникът е изхвърлен на предишните си позиции.

„Ние активно действаме и унищожаваме не само складове с боеприпаси, но и вражески оръжия, артилерийски и минохвъргачни съоръжения, както и личен състав“, каза Йерин.

На 12 януари Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че скоро врагът ще се опита да достигне административната граница на Донецка област и да превземе левобрежната част на Запорожка област.

Според анализатори от Американския Институт за изследване на войната (ISW) руските войски в запорожкото направление се готвят за дългосрочна отбрана, въпреки твърденията за предполагаеми „териториални придобивания“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...