Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Австрийският канцлер Нехамер, който не ни иска в Шенген, гостува на Радев
България Пловдив Пловдив Важно Политика

Австрийският канцлер Нехамер, който не ни иска в Шенген, гостува на Радев

Австрийският канцлер Карл Нехамер ще бъде на работно посещение у нас по покана на президента Румен Радев. Във фокуса на визитата са мерките за охраната на границата ни с Турция и борбата с нелегалната миграция.

През декември Австрия гласува против присъединяването на България и Румъния към Шенген с мотива, че премахването на граничния контрол с двете страни ще увеличи мигрантския натиск.  Позиция, която София и Букурещ не споделят. Двете държави са  изпълнили всички технически критерии за членство в Шенгенското пространство, а през последните месеци няколко европейски проверки у нас доказаха, че страната ни надеждно охранява границите, подчерта неведнъж президентът Румен Радев:

„Това не е плесница срещу България и Румъния. Това беше плесница срещу ясно определените европейски правила, принципи и критерии за приемане в Шенгенското пространство“.

Охраната на външните граници на Европейския съюз е общ ангажимент на всички държави членки и е от ключово значение за справяне с нелегалната миграция – тази позиция споделиха Радев и Нехамер на среща във Виена на първи януари. На нея държавният глава напомни, че България е инвестирала в подобряването на охраната на границите си, а австрийският канцлер отчете, че страната ни следва да получи по-голяма финансова подкрепа от ЕС за граничната ограда, както и за увеличаване на присъствието по линия на Фронтекс.

Как България охранява външните граници на Европейския съюз Нехамер ще се убеди лично днес. Той пристига у нас заедно с австрийския вътрешния министър Герхард Карнер. На летище „Пловдив“ ще ги посрещне президентът Румен Радев, в чиято делегация са вицепремиерът Иван Демерджиев, министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов.

„Заедно ще отидем на границата с голям брой австрийски медии, за да се види, че в България е създадена необходимата организация. От нашия бюджет ние сме изградили и ограда, стараем се да я поддържаме, да я насищаме с технически системи, да има хора, да има организация, да има ясни процедури“, посочи държавният ни глава.

Румен Радев и Карл Нехамер ще посетят дирекцията на “Гранична полиция” в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница. Българският президент и австрийският канцлер ще имат работна среща, на която ще обсъдят мерките за борба с нелегалната миграция и прилагането на европейското право по отношение на Шенген.

По-късно Карл Нехамер ще разговаря в София с премиера Гълъб Донев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...