Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Изявления на Радев и Нехамер от Елхово (НА ЖИВО)
България Важно Свят

Изявления на Радев и Нехамер от Елхово (НА ЖИВО)

Президентът Румен Радев и австрийският канцлер Карл Нехамер пристигнаха с военен хеликоптер „Кугър“ на границата ни на Елхово. На място те се запознаха с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция. Румен Радев и Карл Нехамер посетиха и Регионалната дирекция “Гранична полиция“ в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница. Двамата разговаряха за обезпечаването на охраната на българската граница и противодействието на миграционния натиск, както и прилагането на европейското право по отношение на Шенген.

„Първо искам да благодаря за посещението на канцлера, за да се запознае на място с охраната на границата. Радвам се, че делегацията имаше възможност да се запознае с реалната ситуация на границата. Нелегалната миграция е предизвикателство за Европа и за българия. Като отговорен член ние полагаме сериозни усилия за справянето с този проблем. Построили сме огради по цялата граница изцяло с нашия бюджет. Имаме видеонаблюдение и други системи, информацията от които идва централизирано тук. От този център се координира охраната на границата от полицията, подпомагани от жандармерия и армия. Действията на мигрантите стават все  по-агресивни, натискът нарасна сериозно. В рамките на четири месеца ние загулихме четирима полицаи, а десетки други са ранени. За справяне с тази ситуация България предприе бързи и решителни мерки. На първо място това бяха срещи на ниво президент с Гърция и Турция. Мога да откроя моята среща с г-н Ердоган и поетия ангажимент да се охранява много по-съвестно от тяхна страна. Подобрихме значително организацията на охраната, ремонтираме инфраструктурата и инсталираме нови охранителни системи. Предприемаме действия за усъвършенстване на подготовката на нашите полицаи и повишаване на техния интегпитет. Командировахме допълнителни сили от Българската армия по границата. Засилихме проверките вътре в страната за борба с миграцията. Искам ясно да заява, че сме изправени срещу мощна, добре организирана международна организация за трафик. С центрове и клонове в различни държави от ЕС. Не малко от трафикантите, които залавяме, са граждани на страни от ЕС. Затова работим активно не само със съседните, но и с държави от вътрешността на съюза. В резултат миналата седмица проведохме специална операция в България и съседни държави и ударихме самите ръководни центрове. И високо оценяваме ангажиментите на Австрия за справяне със ситуацията. Благодаря на канцлера Нехамер за сътрудничеството, което установихме с неговата страна. Срещите между министрества и експерти, които вече дават резултат“, каза президентът Румен Радев.

„Искам да изкажа съболезнования на близките на българските гранични служители, загубили живота си при изпълнение на своя дълг. Защитата на тази граница е защита и на нашата граница. Благодарни сме за усилията, които полагате, но трябва да има и активни действия. Днес имахме възможност да видим какви предизвикателства има пред защитата на тази граница. Г-н президент, средствата за усилване на защитата трябва да бъдат заложени и Австрия подкрепя предоставянето на тези 2 милиарда, да бъдат предоставени. Тези средства ще се ползват за допълнителна техника, хеликоптери, проходими автомобили, инфраструктура и други. Подкрепяме България напълно пред Европейската комисия за тези средства. Ние заедно работим срещу каналджийството. Необходими са законови промени на европейско ниво по тази тема. На нас са ни нужни закони, които да дадат възможност на полицейските сили да действат бързо и заедно, за да има ефективност. Цел на посещението ми е да предам на ЕК от какво се нуждае България за защитата на този участък от границата. Системата се намира в криза в момента, Шенген трябва да означава постоянство, сигурно пространство, без граничен контрол, но реалността е различна. Ние отново имаме граничен контрол по границите със съседни държави. Австрия контролира границите си, нищо че сме вътрешна страна. Това очертава големия проблем, който можем само заедно да решим. Което означава, че трябва да подкрепим защитата на границата, а след това да намалим вътрешните мигранти. Да има конкретни мерки от страна на ЕК по репатрирането и предоставянето на политическо убежище. Да има усен сигнал на европейско ниво, че страните на първа линия не са сами и не са оставени“, заяви Карл Нехамер.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...