Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Асеновград » Министърът на иновациите връчи сертификат на инвеститор на завод за ски в Асеновград СНИМКИ
Асеновград Регион Случка на деня

Министърът на иновациите връчи сертификат на инвеститор на завод за ски в Асеновград СНИМКИ

Служебният министърът на иновациите и растежа Александър Пулев връчи сертификат за инвестиция клас А на компания „Амер Спортс България“ ЕООД, изграждаща завод за производство на ски в Асеновград. Фирмата е един от най-големите производители на ски оборудване в света и е част от „Тракия икономическа зона“, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.

В асеновградското предприятие се предвижда да бъдат разкрити над 100 нови работни места.


От месец август миналата година средствата, отпуснати по Закона за насърчаване на инвестициите за сертифицирани проекти и към ключови работодатели, възлизат на 19 милиона лева, подчерта министър Александър Пулев.

Той изтъкна това като успех за екипа му , защото за първата половина на 2022 година процесът е бил в застой и е трябвало да се възстанови диалогът с инвеститорите.

„Когато влязох в кабинета на Министерството, заварих 0 лв. изплатени за насърчителни мерки по инвестиционни проекти. В максимално кратък срок успяхме да се активираме и да изплатим на ключови работодатели 19 млн. лв. за пет месеца“, заяви Пулев.

Министър Пулев връчи сертификата на изпълнителния директор на компанията Ивайло Петров. Фирмата е един от най-големите производители на ски оборудване в света и е част от Тракия икономическа зона. Издаденият сертификат е за инвестиционния проект „Завод за производство на ски“ в Асеновград на стойност 10.7 млн. лв., където ще бъдат открити 125 нови работни места.

„Вие сте сертификат номер 18, който подписвам от стъпването ми в кабинета на Министерството на иновациите и растежа. Надявам се да повлечете крак и да увеличим нивото на инвестициите“, каза Пулев при връчването. МИР ще изплати близо 900 хил. лв. за инфраструктура в района на завода. На събитието присъстваха още кметът на Асеновград Христо Грудев и представители на Тракия икономическа зона.

Министърът отбеляза и високата активност на областите Пловдив и Пазарджик във връзка с кандидатстването по първата процедура от Плана за възстановяване и устойчивост „Технологична модернизация“ на стойност 260 млн. лв. „От 953 одобрени фирми за безвъзмездна помощ по линия на първата процедура от Плана – 145 от тях са от Пловдив, а 38 от тях са от Пазарджик“, посочи той. За Община Асеновград печелившите проекти са 10 бр. за 3.6 млн. лв.

Пулев припомни, че с екипа му и организираната от него мобилна приемна са успели да обиколят всяка област в България, да се срещнат с всички областни управители, с представители на бизнеса по места и работодателските организации и резултатите са налице. „По първата процедура от ПВУ са кандидатствали и спечелили фирми от всички области в страната“, каза още той.

Пулев апелира към всички микро-, малки и средни предприятия в областта да бъдат активни и да кандидатстват както по процедури от ПВУ, така и по мерките от структурните фондове на ЕС. „Отваряме процедура след процедура. За следващите 6 месеца 1 млрд. лв. ресурс ще бъде на разположения за кандидатстване от микро-, малки и средни предприятия само по линия на МИР по всички приоритетни оси“, каза още министърът. Фирмите ще могат да кандидатстват по три направления – Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 (ПКИП) и новата за България Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021 – 2027 (ПНИИДИТ).

Министърът обяви, че в началото на м. февруари Министерството на иновациите и растежа ще отвори за кандидатстване и процедурата по линия на ПВУ за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ с бюджет 200 млн. лв. „Общественото обсъждане по мярката приключи с подадени 120 въпроса, което ни показва, че интересът е огромен“, каза Пулев. По думите му, допустимата безвъзмездна помощ по процедурата ще бъде от 100 000 хил. до 1 млн. лв. на фирма, а кандидатстването ще продължи 3 месеца./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...