Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Не успяхме да обърнем Австрия за Шенген
България Важно Свят

Не успяхме да обърнем Австрия за Шенген

Няма промяна в позицията на Австрия относно разширяването на Шенгенското пространство. Това стана ясно след посещението на австрийския канцлер Карл Нехамер на българо-турската граница край Елхово. Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. евро за усилване на охраната на границата ни. Нехамер е на посещение у нас по покана на президента Румен Радев. Двамата се запознаха на място на границата край Елхово с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция.

Румен Радев и Карл Нехамер посетиха и Регионалната дирекция “Гранична полиция“ в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница. След като се запозна с начина, по който се охранява българо-турската граница, Карл Нехамер благодари за усилията, които България полага в тази сфера, тъй като „защитата на българо-турската граница реално е и защита на границата на Австрия“.

Нехамер изтъкна, че за справяне с мигрантския натиск са необходими общоевропейски усилия, включително и помощ за държавите на първа линия. Затова Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. евро за закупуването на още технически средства, хеликоптери, високопроходими автомобили и подобряване на инфраструктурата в граничния район.

Въпреки усилията, които страната ни полага, обаче, присъединяването на България и Румъния към Шенген, според Нехамер, трябва да се случи едва след като се укрепи допълнително защита на границата, намалеят установените мигранти във вътрешността на Шенген и се предприемат конкретни мерки от страна на ЕК по ускоряване на процедурите за политическо убежище и репатриране.

Българският президент Румен Радев благодари на австрийския канцлер за подкрепата за общоевропейски усилия за охрана на външните граници, но изрази несъгласие с тезата му за Шенген.

„Напълно разбирам и уважавам позицията на канцлерът Нехамер. Като държавен ръководител неговият първи приоритет е сигурността на неговата страна и сигурността на неговите съграждани. Но и споря с него за следното – това, че Шенген не функционира пълноценно в централна Европа, че между държавите се въвежда граничен контрол, не означава, че България и Румъния трябва да стоят извън Шенген. Ние сме развили способности и доказваме ежедневно, че охраняваме външните граници на ЕС и то по-добре от редица Шенгенски държави. Шенген олицетворява една от най-значимите ценности на съюза – свободата на движение. И освен сигурност, има икономически и други измерения и аз мисля, че не е справедливо ние с Румъния да бъдем извън Шенген, защото от това губят и нашите икономики, губи и Австрия, защото Австрия е инвеститор номер едно в България и ние ценим силно това икономическо сътрудничество. Искаме да ценим и времето на нашите граждани, които губят време и нерви по чакане на ГКПП-ата. Така че вярвам, че в обозримо бъдеще ще намерим рационално решение. Двамата с Нехамер споделяме общо убеждение, че охраната на външните европейски граници е общ ангажимент и държавите на първа линия се нуждаят от подкрепа. Искам да му благодаря, че той отстоява твърдо тази позиция и пред ЕС и пред Съвета на ЕС“, посочи Радев.

Българският държавен глава изтъкна още, че докато представлява България пред Съвета на ЕС, ще продължи на всяко заседание да поставя въпроса за охраната на границата ни и за Шенген. В късния следобед австрийският канцлер Карл Нехамер ще разговаря и със служебния премиер Гълъб Донев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...