Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Обявиха грипна ваканция в Пловдив и областта от 25 до 31 януари
Важно Градът Образование Пловдив

Обявиха грипна ваканция в Пловдив и областта от 25 до 31 януари

Снимката е илюстративна

ПловдивПрес

Учениците в Пловдив и областта излизат в грипна ваканция от 25 до 31 януари заради усложняващата се грипна обстановка. Това решиха на съвместно заседание Шабът на РЗИ-Пловдив и Областния оперативен щаб. След това това  от 1 до 5 февруари е междусрочната ваканция и така се събират цели 12 почивни дни.

Противоепидемичните мерки се удължават до 31 януари. Спират се женските и детски консултации, свижданията в домовете за възрастни хора, в центровете за резидентна грижа и болниците. Няма да се извършват и планираните от джипитата имунизации и профилактични прегледи. В детските градини и ясли трябва да се извършва строг филтър на входа, да не се допускат болни деца и персонал, да има често проветряване и  дезинфекция.

„Решението е  да се преустанови присъствена форма на обучение от 25 до 31 януари. Прекратяват се и извънкласни занимания и организирани дейности с учениците. Нека учениците по време на  тази грипна ваканция да избягват събирания в търговски центрове. Въвеждането на тази мярка гони превантивен ефект и възможност да забавим темповете на заразявене с вирусни заболявания“, обясни зам.-областният управител Даниела Николова. Тя допълни, че към момента няма необходимост да бъдат разкривани нови легла в лечебните заведения.

Директорът на РЗИ-Пловдив д-р  Сийка Димчева обясни, че се наблюдава увеличение на заболяемостта при учениците и това е причина да бъде обявена грипна ваканция. „В изпратените проби в Националната референтна лаборатория се установява, че грипен вирус тип А е много повече от този, който беше през предходната седмзица. Това означава, че има циркулация на този вирус в по-голям обем от предходните седмици. Нека учениците да бъдат отговорни и да се ограничат събиранията в затворени помещения. Призовавам пловдивчани да носят маски, когато посещавайки аптеки, лечебни завединия и дрогерии“, апелира д-р Димчева.

Антоанета Кръстанова от РУО-Пловдив също акцентира на факта, че се наблюдава увеличаване на броя отсъстващи ученици, като процентът е над 20%. Най-много ученици, които не посещават училище в последните дни, има в Садово, Куклен, Брезово. 7,72% са отсъстващите учители.

„Бяхме категорични, че краят на срока не е подходящото време учениците да бъдат в грипна ваканция, но когато заболеваемостта расте, смятаме, че здравето на децата е по-важно и трябва да се ограничи присъственото обучение. Може би някои ученици са ес надявами през тези три дни – от сряда до петък, да повишат успеха си, но все пак срочната оценка е междинен резултат за тяхното обучение. Все пак трябва да има ритмичност в изпитванията. Надяваме се, че двете седмици, в които учениците няма да са в училище, ще бъдат една граница  заболеваемостта да намалее и да избегнем пика“, каза Антоанета Кръстанова./ПловдивПрес.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...