Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Карлово » Откриха барелеф на Пенка Стоянова в родното Карлово
Баскетбол Карлово Спорт Спорт Важно

Откриха барелеф на Пенка Стоянова в родното Карлово

В парк „Стадиона“ в Карлово днес официално бе открит барелеф на легендарната баскетболистка Пенка Стоянова. На церемонията присъстваха кметът на града д-р Емил Кабаиванов, народният представител Веска Ненчева, президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков, двукратният олимпийски шампион Николай Бухалов, общински съветници и граждани. Барелефът е изработен от карловския скулптор Димитър Рашков и е направен със средства от дарения и с помощта на общината.

Пенка Стоянова е родена в Карлово на 21 януари 1950 година. Била е капитан на всички формации на националния отбор на България, а от 1974 до 1981 година е капитан на представителния тим, като има изиграни общо 580 мача с националния екип. Стоянова е сребърна медалистка от Олимпийските игри в Москва през 1980 година, както и носителка на бронзов медал от Олимпийските игри в Монреал през 1976 година. Участничка е на осем европейски първенства по баскетбол и е част от отборът, спечелил сребърните медали на шампионата на Стария континент във Варна през 1972 година, както и бронзовите отличия в Клермон Феран през 1976 година.

Пенка Стоянова е включвана три път в сборния отбор на Европа, на който е и капитан. Тя беше приета в Залата на славата на Международната баскетболна федерация (ФИБА) през 2021 година, като стана едва втората българка след Ваня Войнова с подобно признание.

В началото на 2019-а Пенка Стоянова представи автобиографичната си книга „Царицата на баскетбола“. Легендарната състезателка си отиде от този свят на 16 август 2019-а на 69-годишна възраст след тежко боледува БНР.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...