Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Пловдив бележи рекорд по ипотеки за за покупка на имот
Бизнес Градът Имоти Пловдив Пловдив Важно

Пловдив бележи рекорд по ипотеки за за покупка на имот

Малките комплекси като "Детелина" до 4-5 етажа в западната част на Пловдив са сред най-предпочитаните.
  • Цените поредна година бележат ръст с 30 на сто

В началото на годината поглеждаме към тенденциите за бягство от големите градове. Крайградските къщи са все по-предпочитани, предава БНТ.

Затова и цените на тези имоти вървят нагоре, като за къщите в близките до Пловдив села се отчита ръст до 30%. По данни на брокери Пловдив е рекордьор и по сключени ипотеки за покупка на имот.

Мила Александрова търси подходящата къща от началото на годината. Със семейството си продават наследствен имот в центъра на Пловдив, за да финансират покупката на новия си дом.

„В Пловдив вече е много натоварено, предпочитам да сме хем близо до града, но и не в него, искаме един по-спокоен живот, по-чист въздух. Държим да има три спални, малко дворче, да има гараж и инфраструктура“, заяви Мила Александрова, купувач.

За да покрие цената на новата къща, Мила ще тегли и заем от банка.

„Тъй като през 2023 година очакваме едно увеличаване на лихвения процент, хората желаят в договора да имат една фиксирана лихва и да не се притесняват“, допълни Мариета Гаргова, брокер.

От 2020 г. насам ежегодно цените на къщите ново строителство в селата близо до Пловдив растат с 20 – 30% на година. Терените се изчерпват и това ще е причина ръстът да продължава и догодина.

„2020 година сме продавали къщи между 200 и 220 квадрата за 120 000 – 150 000 евро, а сега има и за 200 и над 200 000. Това не притеснява купувачите и желанието не спира“, добави Мариета Гаргова, брокер.

За да задоволят засиления интерес, все повече инвеститори местят бизнеса си от централните части на Пловдив към свободни терени в селски райони.

„В момента най-вероятно е почти еднакво да се закупи къща с 2 – 3 спални на цената на апартамент с две или три стаи в града“, каза още Вера Любенова, инвеститор.

Като бонус към клиентите инвеститорите не искат комисионна. В някои от селата вече дори се предлагат апартаменти в малки кооперации.

Сред най-търсените имоти са също така апартаменти в западната част на града в района на Гребната база в новостроящите се квартали „Смирненски“ – и 4. Мястото е предпочитано, заради обширните зелени площи наоколо и чистия въздух.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...