Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Светослав Малинов: ГЕРБ лиши БСП от ореола на промяната и я върна към статуквото
България Важно Интервю Мнения Политика

Светослав Малинов: ГЕРБ лиши БСП от ореола на промяната и я върна към статуквото

Доц. Светослав Малинов
Доц. Светослав Малинов

„Когато мандатът се провали, всеки друг вариант изглежда, че ще има повече шанс. Истината е обаче – едва ли. ДБ щеше да предложи много ясни политики, директно във вреда на ГЕРБ и ДПС и нямаше как да бъдат подкрепени. Този парламент беше изчерпал своите възможности да формира работещо мнозинство още на много ранен етап.“
Това каза в интервю за БНР Светослав Малинов, политолог и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, бивш евродепутат.

„За да можеше да се получи някакъв обрат, някой трябваше да направи нещо, което е почти обратното на това, което е обещавано по време на предизборната кампания. Партиите останаха верни на избирателите си и се стигна до нови избори.“
Предстоящите избори ще трябва да решат въпроса искат ли българските граждани ГЕРБ и ДПС да продължат да управляват, или ще искат нови партии и нови хора. Това е въпросът, пред който се изправят българските избиратели, посочи Малинов в предаването „Преди всички“.

„На тези избори всеки ще намери мястото си.“

Българското общество е разделено. Свалянето на редовното правителство предизвика още по-голяма конфронтация. На последните избори избирателите не са се произнесли категорично „дали искат промяна, или ГЕРБ и ДПС да продължат в малко по-различен, освежен вид“, допълни той.

Много неща могат да се случат до изборите, включително поява на нов политически играч, отбеляза политологът. „Очакваме поне 2-3 нови формации да се появят, очакваме и коалиране между ПП и ДБ.“

„Възможно е да се появи и друго ляво, което е алтернативно и на БСП, и на тази нова формация. Това, което наричаме модерно, европейско, проатлантическо ляво, характерно за развитите демокрации в ЕС, го няма в България, тъй като БСП изостави тези позиции“, заяви Малинов.

„ПП и ДБ останаха верни на избирателите си, проявиха твърдост и надеждата за разцепление между тях не успя. ГЕРБ направи много по този въпрос, но не постигна никакъв успех“, коментира политологът.

ДБ и ПП все повече се сближават и са склонни да направят и последната крачка – предизборна коалиция с общи листи. От обединението няма да се загубят гласове, каза още Светослав Малинов. Според него преференциалното гласуване може да доведе до изненади и в двете посоки, но пропорцията е ясна – ПП е по-голямата политическа сила.

Въпреки обществения и политически натиск двете партии не са се поддали на най-опасното изкушение в момента – да влязат в комбинация с ГЕРБ, изтъкна той.

Относно ролята на БСП и това към кой от двата лагера принадлежи – на статуквото, или на промяната, Малинов коментира:“БСП беше част от управление на промяната, но същевременно през последните седмици показа опасно сближаване с ГЕРБ и ДПС. Аз обаче не мисля, че те ще преминат границата да сключат официално коалиция. ГЕРБ успя да лиши БСП от този ореол, може би последното убежище на някакво достойнство на Нинова – че е част от коалиция за промяна. След изборите БСП ще се върне на старите си позиции. Но в момента има разговор не само в ГЕРБ, и изобщо – и в БСП – дали все пак не биха могли да зачеркнат последните години на опозиция в името на това, което наричат интересите на България.“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...