Левицата 14
Новини от Пловдив » България » Австрийският канцлер Нехамер, който не ни иска в Шенген, гостува на Радев
България Пловдив Пловдив Важно Политика

Австрийският канцлер Нехамер, който не ни иска в Шенген, гостува на Радев

Австрийският канцлер Карл Нехамер ще бъде на работно посещение у нас по покана на президента Румен Радев. Във фокуса на визитата са мерките за охраната на границата ни с Турция и борбата с нелегалната миграция.

През декември Австрия гласува против присъединяването на България и Румъния към Шенген с мотива, че премахването на граничния контрол с двете страни ще увеличи мигрантския натиск.  Позиция, която София и Букурещ не споделят. Двете държави са  изпълнили всички технически критерии за членство в Шенгенското пространство, а през последните месеци няколко европейски проверки у нас доказаха, че страната ни надеждно охранява границите, подчерта неведнъж президентът Румен Радев:

„Това не е плесница срещу България и Румъния. Това беше плесница срещу ясно определените европейски правила, принципи и критерии за приемане в Шенгенското пространство“.

Охраната на външните граници на Европейския съюз е общ ангажимент на всички държави членки и е от ключово значение за справяне с нелегалната миграция – тази позиция споделиха Радев и Нехамер на среща във Виена на първи януари. На нея държавният глава напомни, че България е инвестирала в подобряването на охраната на границите си, а австрийският канцлер отчете, че страната ни следва да получи по-голяма финансова подкрепа от ЕС за граничната ограда, както и за увеличаване на присъствието по линия на Фронтекс.

Как България охранява външните граници на Европейския съюз Нехамер ще се убеди лично днес. Той пристига у нас заедно с австрийския вътрешния министър Герхард Карнер. На летище „Пловдив“ ще ги посрещне президентът Румен Радев, в чиято делегация са вицепремиерът Иван Демерджиев, министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов.

„Заедно ще отидем на границата с голям брой австрийски медии, за да се види, че в България е създадена необходимата организация. От нашия бюджет ние сме изградили и ограда, стараем се да я поддържаме, да я насищаме с технически системи, да има хора, да има организация, да има ясни процедури“, посочи държавният ни глава.

Румен Радев и Карл Нехамер ще посетят дирекцията на “Гранична полиция” в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница. Българският президент и австрийският канцлер ще имат работна среща, на която ще обсъдят мерките за борба с нелегалната миграция и прилагането на европейското право по отношение на Шенген.

По-късно Карл Нехамер ще разговаря в София с премиера Гълъб Донев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...