Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Обявиха грипна ваканция в Пловдив и областта от 25 до 31 януари
Важно Градът Образование Пловдив

Обявиха грипна ваканция в Пловдив и областта от 25 до 31 януари

Снимката е илюстративна

ПловдивПрес

Учениците в Пловдив и областта излизат в грипна ваканция от 25 до 31 януари заради усложняващата се грипна обстановка. Това решиха на съвместно заседание Шабът на РЗИ-Пловдив и Областния оперативен щаб. След това това  от 1 до 5 февруари е междусрочната ваканция и така се събират цели 12 почивни дни.

Противоепидемичните мерки се удължават до 31 януари. Спират се женските и детски консултации, свижданията в домовете за възрастни хора, в центровете за резидентна грижа и болниците. Няма да се извършват и планираните от джипитата имунизации и профилактични прегледи. В детските градини и ясли трябва да се извършва строг филтър на входа, да не се допускат болни деца и персонал, да има често проветряване и  дезинфекция.

„Решението е  да се преустанови присъствена форма на обучение от 25 до 31 януари. Прекратяват се и извънкласни занимания и организирани дейности с учениците. Нека учениците по време на  тази грипна ваканция да избягват събирания в търговски центрове. Въвеждането на тази мярка гони превантивен ефект и възможност да забавим темповете на заразявене с вирусни заболявания“, обясни зам.-областният управител Даниела Николова. Тя допълни, че към момента няма необходимост да бъдат разкривани нови легла в лечебните заведения.

Директорът на РЗИ-Пловдив д-р  Сийка Димчева обясни, че се наблюдава увеличение на заболяемостта при учениците и това е причина да бъде обявена грипна ваканция. „В изпратените проби в Националната референтна лаборатория се установява, че грипен вирус тип А е много повече от този, който беше през предходната седмзица. Това означава, че има циркулация на този вирус в по-голям обем от предходните седмици. Нека учениците да бъдат отговорни и да се ограничат събиранията в затворени помещения. Призовавам пловдивчани да носят маски, когато посещавайки аптеки, лечебни завединия и дрогерии“, апелира д-р Димчева.

Антоанета Кръстанова от РУО-Пловдив също акцентира на факта, че се наблюдава увеличаване на броя отсъстващи ученици, като процентът е над 20%. Най-много ученици, които не посещават училище в последните дни, има в Садово, Куклен, Брезово. 7,72% са отсъстващите учители.

„Бяхме категорични, че краят на срока не е подходящото време учениците да бъдат в грипна ваканция, но когато заболеваемостта расте, смятаме, че здравето на децата е по-важно и трябва да се ограничи присъственото обучение. Може би някои ученици са ес надявами през тези три дни – от сряда до петък, да повишат успеха си, но все пак срочната оценка е междинен резултат за тяхното обучение. Все пак трябва да има ритмичност в изпитванията. Надяваме се, че двете седмици, в които учениците няма да са в училище, ще бъдат една граница  заболеваемостта да намалее и да избегнем пика“, каза Антоанета Кръстанова./ПловдивПрес.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...