Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Мнения » Османи: Назначаваме специален прокурор срещу речта на омразата
Балкани Интервю Мнения РСМ Свят

Османи: Назначаваме специален прокурор срещу речта на омразата

В Република Северна Македония трябва да има нулева толерантност към актове на насилие. Българската общност е в период на интегриране в обществото. Република Северна Македония ще назначи специален прокурор, който да следи за речта на омразата. Toва заяви министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи в интервю за БиТиВи за инцидента с Християн Пендиков.

Той обясни, че един от извършителите на побоя над Християн вече е в ареста и са идентифицирани. Османи иска да изчака разследването, но за него е важно това, което казва майката на момчето, че инцидентът е станал заради етническата му принадлежност. Трябва да се прекъсне този цикъл на инциденти, провокации и насилие между България и Република Северна Македония, коментира Буяр Османи.

По думите му мнозинството от гражданите на Република Северна Македония искат приятелство с България. Няма да позволя да има безнаказаност.

Той посочи още, че чувството в РСМ за имената на българските клубове е, че са провокации. Българските културни клубове ще трябва да сменят имената си, изтъкна Буяр Османи и добави, че ще покани представителите на българските клубове на разговори, за да могат да бъдат интегрирани в Северна Македония.

Османи е на мнение, че никой не може да забрани на българската общност в РСМ да членува в най-различни организации и клубове. Няма системна дискриминация спрямо българите в РСМ, добави външният министър на Северна Македония. Република Северна Македония ще назначи специален прокурор, който да следи за речта на омразата.

Той призова България също да помогне за изкореняване на езика на омразата между България и РСМ. Всеки гражданин на България е добре дошъл в Северна Македония, но трябва да намерим начин да се уважаваме помежду си и да не се допускат инциденти, настоя Буяр Османи.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...