Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Свят » ISW: Пригожин губи доверието в очите на Путин
Войната в Украйна Свят

ISW: Пригожин губи доверието в очите на Путин

Владимир Путин
Владимир Путин

След неуспешните опити да превземе Бахмут Евгений Пригожин, собственик на частната военна компания „Вагнер“, губи власт и доверие в очите на руския президент Владимир Путин. Сега силният човек в Кремък иска да върне фокуса върху редовната руска армия.

Това се посочва в дневния анализ за Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Според анализаторите „звездата на Пригожин е започнала да залязва“. Вероятно Путин се е обърнал към него и към армейския генерал Сергей Суровкин, за да накара първия да завладее възможно най-голяма територия, а втория – да сломи морално украинците с масирани ракетни атаки.

„И двата опита се провалиха, тъй като опитите на Пригожин да превземе Бахмут приключиха, а въздушната кампания на Суровикин не доведе до нищо повече от това да причини страдания на украинското цивилно население, изразходвайки по-голямата част от запасите от високопрецизни ракети на Русия“, пише ISW.

През този период Пригожин изглежда е решил, че има достатъчно доверие, за да се противопостави на руския министър на отбраната Сергей Шойгу за надмощие във военната област. Анализаторите отбелязват, че тези надежди сега изглеждат напразни. Сега Путин отново се фокусира върху редовната армия.

През изминалите месеци Пригожин не успя да убеди Путин и да легализира дейността на ЧВК „Вагнер“.

Руското законодателство забранява дейността на подобни военни формирования, но това не пречи да развива усилена паралелна дейност.

Обръщането на Путин към Пригожин има положителни и отрицателни последици за военната кампания на Русия в Украйна. Сега Путин маргинализира и се дистанцира от една трудно контролируема наемническа група, съставена предимно от недисциплинирани осъдени, командвани по най-брутален начин.

Пригожин вероятно ще продължи да критикува руското МО и Кремъл и дори може да се опита да настрои провоенната националистическа фракция срещу Путин. Но Пригожин вече подхранваше най-крайната провоенна фракция, която вече атакуваше руското МО с чук и клещи и дори започна да преследва самия Путин.

Гласът на Пригожин вероятно ще има по-малка тежест, ако Путин продължи да го маргинализира, особено ако Путин успее да убеди провоенната фракция, че остава верен на първоначалната си представа за победа и възнамерява да я постигне с по-конвенционални средства.

ISW отбелязва, че тези промени имат както положителни, така и отрицателни последици, и то не само за Украйна. Сред плюсовете е, че хора като Пригожин не бива да са на власт.

„Завръщането на видимостта и влиянието на по-професионални военни офицери като Герасимов вероятно ще доведе до намаляване на вероятността Путин да бъде подложен на неистовите искания на крайнодясна провоенна фракция, което вероятно допълнително ще намали и без това ниската вероятност от ирационална ескалация“, пишат анализаторите.

Сред негативите: фокусът върху редовната армия предполага, че Путин ще продължи да я развива, за да я направи по-мощна. Анализаторите виждат в това заплаха не само в контекста на войната в Украйна, но и за бъдещата сигурност на НАТО.

Основни изводи:

  • Председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин отправи неправдоподобни заплахи за ядрена ескалация като част от провежданата информационна операция, целяща да възпре по-нататъшното оказване на военна помощ на Запада в Украйна. ISW продължава да смята, че е малко вероятно Русия да използва ядрени оръжия в Украйна и е много малко вероятно да ги използва срещу Запада.
  • На 22 януари руските военни блогъри продължиха да обсъждат възможността за бъдеща голяма руска или украинска офанзива и предполагаха кои райони са приоритетни цели.
  • На 22 януари руските сили продължават с ограничени контраатаки, за да си върнат загубените позиции по линията Сватово-Кремина. Руски източници твърдят, че украинските сили са обстрелвали с ракети HIMARS промишлен обект в Кадийвка, Луганска област.
  • Руските войски продължиха настъпателните си действия край Бахмут и Донецк-Авдийевка.
  • На 22 януари руски източници съобщиха, че руските войски продължават настъплението си в две направления в Запорожка област, като основните усилия са съсредоточени върху Хляйпил и Орехов. Ръководителят на украинския Обединен пресцентър на Таврийските отбранителни сили Евгений Ерин заяви на 22 януари, че руските войски не провеждат мащабни операции в Запорожкото направление.
  • На 22 януари руските окупационни власти продължиха да завземат гражданска инфраструктура в окупираните територии за сметка на здравето и безопасността на цивилното население.
ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...