Левицата 14
Новини от Пловдив » Важно » Илиян Филипов пред ПловдивПрес: Спрат ли плащането, спирам с Колежа (ВИДЕО)
Ботев Важно Интервю Мнения Пловдив Пловдив Важно Спорт Спорт Важно

Илиян Филипов пред ПловдивПрес: Спрат ли плащането, спирам с Колежа (ВИДЕО)

  • Някой мъти водата и не иска „Ботев“ да има нов стадион, убеден е управителят на ДЗЗД „Колежа“ и собственик на ПИМК
  • 90 % от изнесеното на пресконференцията е лъжа, убеден е бизнесменът
  • Каня феновете да дойдат и да ги запозная с цялата документация, вероятно от некомпетентност или от липса на информация ги говорят тези неща
  • От Колежа не се краде, даже съм вложил собствени и фирмени средства, за да тръгне стрителството
  • Извадиха снимки с кенче бира от сектор, строен от Цветан Василев
  • Една стотинка не съм взел за седалки на стадиона – това е другата голяма лъжа

Беше изнесена една огромна лъжа, 90% от данните на пресконференцията на трите фракции „Сдружение „Професионален Футболен Клуб БОТЕВ“, „Клуб на привържениците на Ботев Пловдив“ и Бултрас беше лъжа. Една огромна лъжа. Това заяви пред ПловдивПрес строителят на стадион „Христо Ботев“ Илиян Филипов, който е управител на ДЗЗД „Колежа“, който спечели поръчката за изграждане на обекта.

Вярно е, че към 15.10.2022 г. са актувани строително – монтажни дейности (СМР) на стойност 22 420 570 лв. с ДДС, но почти всичко друго, изнесено на пресконференцията не отговаря на истината, заявиха в интервю пред ПловдивПрес Илиян Филипов и инж. Цветослав Павлов, консултант по изпълнението на ст. „Христо Ботев“.

Филипов и Павлов опровергаха точка по точка изнесеното от футболните фенове, като обявиха, че са готови да предоставят документи за всички извършени разходи. „От изнесеното излезе, че се краде от Колежа, това силно ме натъжи, защото и аз съм фен на „Ботев“ Пловдив, няма как да крада от себе си. Пред цяла България ме обявиха за крадец. Напротив, аз съм вложил в обекта мои лични и фирмени средства, които не съм актувал, само и само работата да върви“, заяви емоционално Филипов. Той даде пример с „кривите парапети“, които бяха показани по време на пресконференцията. „Имаме над 50 тона парапети, монтирани от подизпълнителите. Нямаме нито един актуван килограм, нито като доставка, нито като монтаж“, защото искаме да се отстранят дефектите“, подчерта Филипов.

Според изнесените на пресконференцията данни има надактувани материали и дейности за милиони – за армировка, за седалки, бетон. Бяха показани и сравнителни таблици, според които ценита на „Колежа“ са драстично по-високи от тези на стадион „Локомотив“.

Актувал съм 309 тона, а не над 500, както твърдят хората, изнесли данните в хотел „Империал“, дори не съм взел парите за тях. Имам документи за всичко“, заяви Филипов пак в емоционален изказ.

Строителството на Колежа се извършва прозрачно и стриктно, съгласно изискванията на ЗУТ и договора, подписан с възложителя Община Пловдив, обясни и инж. Павлов. „Когато поехме обекта, се оказа, че се налага допълнително обследване на металната конструкция за устойчивост на вятър, което наложи препроектиране на конструкцията, а също и на стоманобетона. Проектантът предписа по-висок клас бетон. Това не е наше решение, а на проектантския екип, на възложителя и на надзора“, заяви инж. Павлов. „Дотук сме спазили 100% параметрите на договора“, категоричен е Филипов. Според него е некоректно сравнението на строежа на Колежа със стадиона на Лаута.

Според изпълнителите лъжливи са внушенията, че има напукване на бетона, че конструкцията е едва ли не опасна. „Няма такова нещо, има козметични дефекти, които ще се поправят, но като цяло стадионът се строи качествено“, категоричен е инж. Павлов.

Двамата коментираха и изнесените кадри от строителния обект, където се вижда „вграден“ кен от бира, обилни течове, стъпала с неправилна геометрия, обърнати тухли.

„Кадърът с кенчето бира е от сектор Б, който е изграден още от времето на Цветан Василев, още не сме стигнали дотам, но като му дойде времето, ще бъде репариран“, обясни Илиян Филипов. По повод изкривените стени на изходите към трибуните, строителят заяви, че ще бъдат изправени, но това ще стане, след като бъде монтирана козирката, защото няма как работници да стоят отдолу, докато става монтажът на фермите.

„Всички дейности, по които има дефекти, не са актувани. Докато не бъдат отстранени забележките, няма да бъдат актувани“, заяви Филипов.

Относно изнесените данни, че са актувани седалки на стойност 910 344 лв. без ДДС, Филипов отвърна: Нямаме една стотинка актувана за седалки! „Това беше другата голяма лъжа!“, категоричен е той.

Според Филипов изнесеното на пресконференцията е „или от некомпетентност, или от умишлени подбуди хвърлят в простраството, че ние крадем пари, или от липса на достатъчно информация.“

По повод кадрите с течове, Филипов и Павлов смятат, че това е тенденциозно изнесена информация, защото сектор А, където са заснети клиповете, не е завършен – още няма покрив, нито е завършена хидроизолацията. „Готовите сектори, където сме приключили с хидроизолацията са сухи, няма едно петънце“, подчерта Филипов.

Повечето от забележките са като за приемателна комисия, но приемателната комисия е чак през септември, ние още строим, подчерта инж. Павлов.

Относно последното искане на феновете, Община Пловдив да спре плащането по обекта, строителят е категоричен: „Това ще е нарушение на Общината по точка от договора, което автоматично ще ме принуди да пусна предизвестие за пректаряване на договора по тяхна вина. Ако това се случи, ще се сбъднат подозренията ми, че някои хора не искат да има нов стадион“, коментира Илиян Филипов, който е убеден привърженик на „Ботев“ Пловдив.

Строителят се опасява, че политизирането на строителството на стадиона ще доведе до нежелани последици. „Питам се какво правиха на пресконференцията на феновете общински съветници от „Да България“, коментира Илиян Филипов.

Той повтори, че е готов да предостави всички документи около строежа на Колежа и покани представителите на трите фракции: „Сдружение „Професионален Футболен Клуб БОТЕВ“, „Клуб на привържениците на Ботев Пловдив“ и Бултрас, които изнесоха пресконференцията, да се запознаят с всички актове и ако трябва той и екипът му ще им обяснят точка по точка, ако не не могат да вникнат в данните.

„Ако не бях фен на „Ботев“, никога нямаше да се захвана да строя стадиона. Ако не бях фен, щях да започна да строя чак след 7 ноември, защото на тази дата получих проектно-сметната документация“, коментира Филипов.

И в момента работим и по четирите трибуни, до ден днешен никой не ни е казал да работим само по две трибуни, заяви Филипов.

– Защо от 25 млн. лева, етап едно поскъпна до 45 млн. лева?

– Защо козирката ще бъде завършена само на сектор А, а на трибуна „Изток“ ще бъде монтирана само метална конструкция, без покрив?

Гледайте цялото интервю на Спас Кузов с Илиян Филипов и инж. Цветослав Павлов (Долу)

 

Още

Феновете на „Ботев“: Спрете плащанията по Колежа до изчистването на нередностите

Илиян Филипов: Няма надписани цени за Колежа, елате да ви покажа документи

Фенове на Ботев притеснени: На Колежа ще пускат феновете само сектор А и В

Ще убият ли страстите строежа на Колежа

Фенове на Ботев се събират в хотел „Империал“ за Колежа

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...