Левицата 14
Новини от Пловдив » България » Камелия Нейкова: ЦИК има готовност за избори на 2 април
България Важно Мнения Политика

Камелия Нейкова: ЦИК има готовност за избори на 2 април

Камелия Нейкова

ЦИК има готовност да произведе избори на 2 април. Това заяви пред депутатите председателят на комисията Камелия Нейкова. Народното събрание изслушва председателят на Централната избирателна комисия във връзка с подготовката за предстоящите парламентарни избори, включително и за резултатите от тестовете за гласуването с хартиена бюлетина.

В рамките на вчерашния ден е направен експеримент с гласуване с три вида хартия за машини за гласуване. И при трите теста гласуването е минало гладко, така че от ЦИК смятат, че и трите вида, предлагани от БНБ ще свършат работа.

„По отношение на сроковете за доставка беше посочено, че хартията вече е поръчана като най-ранната доставка може да се определи 27 февруари – 5 март. Оттам нататък се посочва, че за разролването на тази хартия са необходими 50 календарни дни. Те са свързани със заявените от нас 30 000 ролки, но мисля, че за предстоящи избори ще е необходимо по-малко количество. И количество от порядъка на 15 – 20 хиляди ролки биха позволили да има във всяка машина по една ролка и една резервна. Според нас и предвид становището на печатницата на БНБ, евентуална дата са произвеждане на избори 26 март практически не би могло да се достави количеството хартия, но 2 април ЦИК ще получи необходимите количества хартия, за да осигури изборите“, обясни  Камелия Нейкова, цитирана от БНТ.

Калина Константинова репликира председателят на ЦИК, че по този начин няма да се обезпечи възможността за гласуване на машина за всички, които желаят да гласуват по този начин, тъй като на предишния вот на втори октомври за всяка машина са били осигурени по три ролки хартия, вместо по две.

Камелия Нейкова отговори, че на последните избори, когато се е гласувало само с машини, са били необходими до две ролки за гласуване, колкото ще бъдат осигурени до втори април. До края на деня председателят на ЦИК ще даде информация в Народното събрание дали на последните избори е имало секция, в която да са използвани повече от две ролки.

В 14 часа ръководството на ЦИК ще обсъди готовността за произвеждане на предсрочни избори и с президента Румен Радев. След тези разговори държавният глава ще определи датата на вота./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...