Левицата 14
Новини от Пловдив » Градът » Борислав Инчев дари кръв за 50-и път
Градът Здраве Общество Пловдив

Борислав Инчев дари кръв за 50-и път

Борислав Инчев

Галина ГЕОРГИЕВА

Бившият кметът на район „Южен“ и настоящ зам.-кмет в община „Родопи“ Борислав Инчев дари кръв за 50-и път. „Станаха 50. Нещо като юбилей. Ако продължавам да съм здрав, ще кръводарявам докато мога. Кръводаряването е безопасно, а така човек помага на някой, който има нужда“, написа във Фейсбук Борислав Инчев. Пред ПловдивПрес той разказа, че дарява животоспасяваща течност от 2001 година.

„Тогава имах голяма трудност в намирането на кръв за мой близък и си обещах, че ако съм здрав, ще дарявам. С времето си спазвам обещанието и се стремя, когато мога да го правя. Според закона не повече от 5 пъти в рамките на една календарна година човек може да кръводарява. Когато отидох в Районния център за трансфузионна хематология и ме попитаха за кой път дарявам, осъзнах, че е за 50-и. Последният път беше в края на месец ноември миналата година, между 3 и 5 пъти в годината дарявам кръв. При мен това се превърна в своеобразен ритуал. Винаги отивам с нагласата, че го правя, за да помогна  на човек, който има нужда. Мотивира ме фактът, че съм изпълнил човешкия си дълг“, призна Инчев.

Съветва хората, които искат да дарят кръв, но се притесняват, да не се тревожат, защото няма нищо опасно. „Няма нищо плашещо. Става въпрос за едно много леко убождане, което е по-леко от ужилването на пчела или оса. Самият процес с попълването на анкетата и кръводаряването след това, отнема не повече от 30 минути. Ако някой изпитва притеснение, нека да отида с приятел или близък човек. След като приключи кръводаряването, може да върши всичко. Препоръчвам на хората да го правят, защото недостигът на кръводарители в България е сериозен“, разказва Борислав Инчев.

Според него има нужда от по-голяма кампания сред обществото за необходимостта от животоспасяващата течност. Той подчерта, че има работодатели, които не дават на кръводарителя два дни платен отпуск, както е по закон.

„Ако човек има желание, няма от какво да се притеснява. Кръводаряването е полезно за самия организъм, защото го стимулира да възстанови количеството кръв в рамките на 24 часа“, каза още Инчев./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...