Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Политика » Посланикът ни в Северна Македония остава отзован, докато Скопие не отбележи реален прогрес
Балкани България България Важно Политика РСМ РСМ

Посланикът ни в Северна Македония остава отзован, докато Скопие не отбележи реален прогрес

Посланикът на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов, който преди дни бе привикан на консултации в София, ще остане у нас, докато Скопие не отбележи реален прогрес в борбата с актове на омраза като побоя на македонския гражданин с българско самосъзнание Християн Пендиков. Това заяви министърът на външните работи Николай Милков, който бе изслушан на засекретено заседание на ресорната външна комисия в парламента.

„Това ще е знак, че не може да продължава по този начин. Би трябвало да има някакви позитивни стъпки от практически характер. Декларации имаме много, но искаме да видим наказания на хора, които са извършили престъпления от омраза, искаме да видим реални действия“, каза Милков.

Той смята, че щом Пендиков продължава да получава непрекъснато заплахи по интернет, това е факт за пълна безнаказаност. Такъв пример за подобна безнаказаност била и условната присъда на запалилия преди месеци културния ни център в Битоля македонски певец Ламбе Алабаковски.

„По въпроса за ветото искам да кажа, че всъщност такова не е имало, това беше процес на договаряне. За в бъдеще това също не се налага да се прави непременно, защото има ясно разписан механизъм кой какво трябва да прави. И ако РСМ иска да продължи по европейския си път, трябва да изпълни ангажиментите си по т.нар. европейско споразумение. Така че България не би трябвало да прави каквото и да било, а просто да следи за изпълнение на ангажиментите, които самата Република Северна Македония е приела“, заяви министърът.

Макар и вето да не се обсъжда, страната ни ще бъде твърда в исканията си в рамките на международните организации, където членуваме заедно с РСМ. Ще бъдат преразгледани и редица компоненти, и елементи от двустранното сътрудничество. „Примерно за мен е нонсенс да се обсъжда въпросът за екопътека в планина Беласица, докато Пендиков лежи в болница“, подчерта Милков.

Българската страна няма официална информация на кои български граждани ще бъде забранен достъпът до македонска територия на 4 февруари, когато ще се отбележи годишнината от рождението на Гоце Делчев, за което съобщи президентът на РСМ Стево Пендаровски. Ако българи не бъдат допуснати, ще има остра реакция от София, увери външният министър.

По думите на дипломата Скопие може и десетилетия напред да не изпълнява ангажиментите си, но това значи, че ще стои в патова ситуация относно евроинтеграцията си.

Недопустимо е докато македонският външен министър окачествява нападението над Пендиков като престъпление, предизвикано от омраза, прокуратурата в Охрид да образува дело по същото обвинение, а в същото време заместник-министърът на местното управление да заявява, че Християн бил нападнат, защото имало сблъсък между наркодилъри, каза на свой ред посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов. „Това не може да бъде така, това разнопорядково говорене на институционално ниво.“

Пендиков напуснал безпрепятствено РСМ след граничен контрол, като не е бил обявен за издирване по каквито и да е обвинения, а преди месеци подал молба за българско гражданство, за което подал и чисто свидетелство за съдимост, влезе в конкретика защо са нонсенс твърденията за криминални деяния на българина Ангелов.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...