майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Проф. Николай Овчаров: Ще се окаже, че РСМ е троянският кон на Русия на Балканите
България Важно Мнения

Проф. Николай Овчаров: Ще се окаже, че РСМ е троянският кон на Русия на Балканите

Проф. Николай Овчаров

Президентът на РСМ Стево Пендаровски предлага въвеждане на забрана за влизане в страната на един евродепутат от България и още няколко български политици заради действията, които предприемат срещу Скопие. Поводът са честванията на Гоце Делчев на 4 февруари в македонската столица. На този фон – посланикът ни в Скопие ще остане в България.

Викането на посланик за консултация е стъпката преди той да бъде отзован – това е дипломатически ход, предупреждение. Оставането му у нас може да бъде прието като своеобразно отзоваване от РСМ. Това е добър ход. Откакто се прие френското предложение, в западната ни съседка има само и единствено провокации. Това заяви проф. Николай Овчаров от Национален кръг „За Македония“ в ефира на „България сутрин“.

По думите му половин година след подписването на френското предложеие липсват реални действия във връзка с клаузите по него, сред които вписването на българите в Конституцията и промените в учебниците.

Той призова политическият елит на страната да бъде по-твърд в позициите си към провокациите на РСМ.

„Предложеният от Пендаровски забранителен списък ще влоши отношенията между страните ни. Доколкото разбрах, македонското правителство е отхвърлило идеята. Няма смисъл и ние да правим подобен списък“, подчерта гостът.

Проф. Овчаров е на мнение, че от РСМ сами отлагат приемането си в Европейския съюз, тъй като не са направили нито една стъпка в тази посока.

„Накрая ще се окаже, че тя е троянският кон на Русия. Имаше налудничави обвинения, че нашият евродепутат и другите лица от забранителния списък са били под руско давление. Крадецът вика – дръжте крадеца. Идеята е чрез РСМ да бъдат разединени силите на ЕС на Балканите“, отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Историкът смята, че провокациите от страна на РСМ не са случайни – „позицията на Пендаровски стимулира хора като престъпника от Охрид“.

„Песимист съм, че българо-македонските отношения имат бъдеще. Омразата към България е вкоренена в продължение на няколко поколения. Очаквам провокации по време на честванията на Гоце Делчев през февруари“, категоричен бе Овчаров./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...