Левицата 14
Новини от Пловдив » Бизнес » Вдигат лихвите по потребителските заеми
Бизнес България Важно

Вдигат лихвите по потребителските заеми

Банките започнаха да вдигат лихвите по потребителските заеми. Но лихвите по жилищните кредити остават без промяна и продължават да са изключително ниски, показват данните на БНБ. През декември лихвите по новите левови потребителски кредити са средно 9,65%. Това представлява съществен ръст с 0,86% само в рамките на един месец. През ноември лихвите по потребителските кредити бяха 8,79%, показват данните на БНБ, пише trud.bg.

Годишният процент на разходите (ГПР) по потребителските заеми, който освен лихвите включва и всички такси на банките, за декември е средно 10,16%. Това е увеличение с 0,87% спрямо предходния месец. Такъв голям ръст само в рамките на месец не сме виждали от много години.

Успоредно с вдигането на лихвите намалява обемът на отпуснатите от банките потребителски заеми. През декември новите потребителски кредити за домакинствата с в размер на 506,5 млн. лв., показват данните на БНБ. Това е със 7,6% по-малко от отпуснатите суми през същия месец на предходната година и спад с 20% спрямо миналия месец ноември. Явно вдигането на лихвите оказва влияние върху желанието на хората да взимат кредити.

За разлика от потребителските, жилищните кредити продължават да са изключително евтини. Пред декември лихвите по новите заеми за покупка на къщи и апартаменти са средно 2,6%, показват данните на БНБ. Това е с незначителните 0,05% повече спрямо предходния месец, а спрямо декември от предходната 2021 г. реално няма никаква промяна. Ако към лихвите прибавим и таксите на банките, се оказва, че годишният процент на разходите по новите жилищни кредити през декември е 2,87%. Като отново реално няма промяна спрямо месец декември на предходната година.

На фона на продължаващата висока инфлация лихвите по ипотечните кредити са изключително ниски. Затова много хора купуват имоти с инвестиционна цел. Домакинствата влагат парите си в имоти, а ако наличните им пари не стигат за покупка на апартамент или къща, взимат и банков кредит. Само през декември отпуснатите жилищни кредити са за над 625 млн. лв., което е с 5,9% повече спрямо миналия месец и ръст с 8,9% спрямо същия месец на предходната година./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...