Левицата 14
Новини от Пловдив » Важно » Министър Шишков: Държавата е осигурила пари за ремонт в Карловско
Важно Карлово Регион

Министър Шишков: Държавата е осигурила пари за ремонт в Карловско

Държавата е отделила 8,5 млн. лв. за ремонт на пътища и 12 млн. лв. за възстановяване на инфраструктурата, от които 9 млн. лв. за нови мостове и съоръжения и 3 млн. лв. за почистване. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Той заедно с министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова и министъра на земеделието Явор Гечев дойдоха в карловското село Каравелово, където беше обявено частично бедствено положение.

По думите му в момента общината изготвя проектите, което отнема време.“Всички щети са на общинска територия, държавата е осигурила пари. За да построи кмета инфраструктурата, трябват проекти. Кметът очаква края на февруари едната група проекти да са готови, март – другата. Така че, за съжаление, не може да стане с магическа пръчка. Очакваме кметът да се справи и да може с тези пари да инвестира в инфраструктурата. Ако проектите бъдат завършени в рамките на февруари-март, е добър сезон за строителство, така че се надяваме оттук нататък всичко да е така, както е планувано. Мисля че е по-добре да имаме проекти, да имаме качество, отколкото някой сега да започне да строи в средата на зимата и след една година да се окаже, че е некачествено. Дали тази инфраструктура ще бъде възстановена сега или след три месеца, това не води до проблем, който по някакъв начин да застрашава хората“, заяви Шишков.

Процедурите за възлагане на строителство може да бъдат облекчени от парламента, а не служебният кабинет, заяви още служебният министър на регионалното развитие и благоустройството.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов изтъкна, че за повечето проекти януари, февруари и март общината е на етап избор на проектант. Строителството може да започне най-рано през април.

„Законът е такъв, че всички възлагания се случват по Закона за обществените поръчки. Не можеш да извикаш фирмата и да кажеш „Почвай да работиш“. Дори да имаш пари“, каза Кабаиванов.

Кметът на Карлово коментира още, че не се притеснява от призивите за проверки от страна на БСП и призова ситуацията да не се използва за предизборна кампания.

Ситуацията в Карловско е овладяна, а данните към момента показват, че няма опасност от бедствени явления, коментира министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Дежурни екипи на „Басейнова дирекция“ ще следят цялото поречие на реката през почивните дни и докато е в сила частичното бедствено положение.

„Почистването на дърветата е факт. Предизвикателство са допълнителните наносни течения по реката. Не е въпрос само на действия в момента в участъка на реката в селото. Екипи на „Басейнова дирекция“ обикалят по цялото течение на реката и те ще дежурят и събота и неделя докато се вдигне частичното бедствено положение. По тяхна преценка, ако се стигне до необходимост от реакция, ще се предприемат адекватните действия. На страницата на НИМХ тече актуална справка, всяка от станциите им следи количеството на водите – няма нищо обезпокоително от валежите – около и малко над 20 л. на квадратен метър са очакваните количества. Няма опасност от бедствени явления. Ако има, не дай си, Боже, веднага ще реагираме и ще подадем информация“, увери Росица Карамфилова./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...