Левицата 14
Новини от Пловдив » България » Минута мълчание и скандал за дневния ред в парламента
България Важно Политика

Минута мълчание и скандал за дневния ред в парламента

Заседанието на Народното събрание започна с минута мълчание. С него депутатите отбелязаха Международния ден в памет на жертвите от Холокоста.Денят е обявен с резолюция на Общото събрание на ООН от 1 ноември 2005 година и отбелязва годишнината от освобождаването на 27 януари 1945 година на нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц – Биркенау“.

След като почетоха жертвите, депутатите се скараха за подредбата на дневния ред. В залата постъпиха няколко предложения, основното от които бе на Десислава Атанасова и ГЕРБ. Георги Свиленски искаше пренареждане, за да може поправките в Кодекса на труда да станат втора точка, но след прегласуване, предложението му не бе прието.

Костадин Костадинов поиска като първа точка да влезе приемането на декларация за Северна Македония, но това къщо бе отхвърлено.

В крайна сметка със 171 гласа „за“ депутатите решиха да продължат с обсъждането и дебатите по промените в НПК. Промените трябваше да бъдат обсъдени вчера, но снощи поради липса на кворум заседанието бе закрито.

Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи днешното заседание да започне с обсъждания на законопроектите за изменение и допълнение на НПК, които вчера бяха прекратени. Тя предложи като втора точка Законопроект за училищно и предучилищното образование.

Георги Свиленски от БСП контрира с думите, че за 37-38 път НС отказва да се се занимава с Кодекса на труда, касаещ минималната работна заплата. Той предложи втора точка да бъде разглеждане на Кодекса. Независимият Явор Божанков отбеляза от трибуната, че „всички излизат и казват, че искали първа точка съдебната реформа. ГЕРБ направиха така че да я забавят достатъчно да падне парламента и такава да няма, БСП гласуваха срещу нея на комисия, обаче днес всички искат тя да е първа точка, защото знаят, че време няма и тя няма да мине. Вчера тези хора провалиха кворума, за да не се гледа тази точка, а днес я искали първа точка. Правя процедура, това трябва да спре“.

Очаква се парламентът да разгледа на второ четене промени в Кодекса на труда, свързани с механизма за определяне на минималната работна заплата. Законопроектът на „БСП за България“ е записан като първа точка за днес (петък) в приетата от депутатите седмична програма. Левицата предлага минималното работно възнаграждение за страната за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на текущата година и да не може да е по-малко от 50 на сто от средната брутна работна заплата за предходните 12 месеца.

Дневният ред включва още второ гласуване на изменения в Закона за пътищата, както и второ четене на Законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения. В програмата е също първото гласуване на промени в Закона за достъп до обществена информация. Национална стратегия за младежта 2021-2030 г. и проект на решение са също част от програмата на депутатите за утре.

След почти час караница, народните представители вече обсъждат промените в НПК.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...