Левицата 14
Новини от Пловдив » България » Наказания за обиди в парламента
България Важно

Наказания за обиди в парламента

Председателстващият днешното заседание на парламента Йордан Цонев наказа трима депутати за обиди и нарушаване на реда в залата. Забележка бе направена на народните представители от „Продължаваме Промяната“ Бойко Рашков и Радостин Василев. Порицан бе и Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС. Първи бе порицан бившият вътрешен министър Рашков. Повод бяха негови реплики към Марин Маринов от ГЕРБ, който критикува проекта на бившия вътрешен министър за промени в НПК. В свое изказване Маринов отбеляза, че законопроектите на ДБ и МС имат спорни моменти и влизат в колизия с норми на Конституцията. По думиите му ако бъдат приети на първо четене, те трябва да бъдат променени между първо и второ четене, за да не бъдат антиконституционни. Маринов изказа и пълно неодобрение към законопроекта, внесен от Бойко Рашков, и каза, че в него вижда „стремеж на връщане на милиционерщина от най-мракобесните времена, които някои бивши комунистически следователи явно не искат да забравят“. Депутът на ГЕРБ предложи депутатите да отхвърлят законопроекта на Бойко Рашков, защото „същият би могъл да се превърне в инструмент за репресии в политическото ръководство на МВР в бъдеще“, обясни Маринов.

Последваха словесни нападки от място между ГЕРБ и Бойко Рашков, след което Рашков излезе на трибуната. „Когато говорите за милиционери, имайте предвид, че засягате Младен Маринов, който е завършил милиционерско училище в Пазарджик. Аз не съм завършил милиционерското училище в Пазарджик. Второ, аз много уважавам всяка една професия, включително уважавам професията на хората, които се занимават пожарогасене, обаче предпочитам да бъда комунистически следовател, отколкото комунистически пожарникар, защото много след началото на демократичните промени членът на БКП Бойко Борисов е останал член на тази партия, излязъл е от МВР точно на правното основание, че не желае да се политизира от любов към БКП. Когато говорите за комунистически следовател, комунистически архитект, комунистически инженер, имайте предвид и това“, подчерта той. Така Йордан Цонев, който в петък председателства заседанието на НС, наложи наказание „порицание“ на Рашков за нарушаване на реда в залата.

Малко по-късно още двама народни представители получиха наказание по време дебати по промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се предлагат механизми за разследване на главния прокурор. Председателстващият заседанието Йордан Цонев съобщи, че наказание „забележка“, съобразно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, получават Радостин Василев от „Продължаваме Промяната“ и Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС. Василев бе наказан за непристойно поведение, изразяващо се в жестове, оскърбяващи законодателния орган. Депутатът от „Продължаваме промяната“ излезе на парламентарната трибуна и постави две пластмасови ръце на нея.

„Тези ръце съм ги донесъл за Георг Георгиев, той има афинитет към ръцете, неговите основни експертни умения са в това да целува ръце“, каза той. Георгиев пък бе наказан за изказване, съдържащо обидни квалификации към негов колега народен представител, аргументира се председателстващият заседанието. „Умолявам ви, особено парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“, дебатът да бъде в уважителен и демократичен тон. Ако се наложи, следващото наказание ще бъде отстраняване от залата. Да не кажете, че не съм ви предупредил“, призова Йордан Цонев. Той посочи, че дебатът трябва да бъде конструктивен, за да може гражданите да научат правните и политически аргументи в него. Дискусията в пленарна зала продължава, а след нея народните представители се очаква да преминат към гласуване на петте предложени законопроекта на първо четене.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...