Левицата 14
Новини от Пловдив » България » Радев: Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца за правосъдната реформа
България Важно Политика

Радев: Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца за правосъдната реформа

Румен Радев

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца за осъществяването на правосъдната реформа и най-вече създаването на ефективен механизъм за контрол над главния прокурор. Това каза президентът Румен Радев, който е в Перник за фестивала „Сурва“.

Във връзка с инициирания от ИТН референдум за президентска република, държавният глава заяви: „Специално за моята институция – нямам нужда от посредници в диалога си с гражданите. Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление – ще го заявя сам”, подчерта Радев.

Случаят с Християн Пендиков е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и към всичко българско. И затова е изключително важно този път властите в РСМ ясно да заявят, че това е престъпление от омраза – не е битов скандал, не е криминален случай. Защото неиздирените и ненаказани много случаи на системен тормоз над хората с българско съмосъзнание, водят до такива случаи на физическо насилие и ескалация. В понеделник там отиват министърът на вътрешните работи, председателят на ДАНС и нашият посланик, за да поискат от македонските власти ясно да заявят какви мерки предприемат, за да се чувстват македонските българи защитени и свободни, каза Радев.

Това не е въпрос само за история и език, а и за елементарни човешки права. Радев каза, че очаква съвсем скоро македонските българи да бъдат вписани в конституцията на РСМ.

Президентът призова за консолидация на усилията, за да се използват всички европейски механизми, за да се реши веднъж завинаги този проблем.

„Ако в РСМ продължават да блокират българско участие под каквато и да е форма, те се самоблокират за ЕС – това е ясно“, каза президентът./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...