Новини от Пловдив » Свят » Протести в САЩ след смърт на чернокож, арестуван от полицията
Свят

Протести в САЩ след смърт на чернокож, арестуван от полицията

Протести избухнаха в САЩ, след като полицията в Мемфис публикува кадри от задържането на мъж, спрян за проверка на пътя, на които се вижда полицейско насилие. Три дни след ареста мъжът е починал.

Първоначално полицията каза, че 29-годишният Тайър Никълс е бил спрян на 7 януари по подозрение за безразсъдно шофиране, което впоследствие не беше потвърдено. На разпространения видеозапис се вижда как петима полицаи ритат и удрят Никълс с палка, а след това го влачат по земята, за да го подпрат на полицейската кола. Минават повече от 20 минути до пристигането на линейката, съобщи BBC.

Както Никълс, така и петимата полицейски служители са цветнокожи. Полицаите са уволнени, а в четвъртък им бяха повдигнати и обвинения в убийство от втора степен.

“Има някои неясноти в този случай. Някой не е успял да включи камерата, монтирана на униформата.
Някой не е използвал радиостанцията, за да каже, че спира кола, която кара безразсъдно. Няма запис от подобен диалог. Това обикновено проверяваме – дали и кога колата е спряна, докладвано ли е за това”, каза Серелин Дейвис, началник на полицията в Мемфис.

Видеозаписът от ареста на починалия мъж беше публикуван в петък вечерта и предизвика протести с искания за справедливост и с призиви срещу полицейската бруталност в Мефис и други американски градове, сред които Ню Йорк, Бостън, Вашингтон и Сан Франциско.

Президентът на САЩ Джо Байдън съобщи, че е разговарял с майката на Тайри Никълс и е поднесъл съболезнованията си. Той каза още, че са необходими законодателни инструменти, които да доведат до реформа на полицията.

“Какво е заложено – преди всички животът на невинни хора. Това първо. Второ – това има много общо с имиджа на Америка. С това дали сме държавата, която казваме, че сме, че сме държавата на закона и реда, което означава, че можем да протестираме мирно и да оставим съда да си свърши работата”, каза Байдън.

Случаят за пореден път повдига въпроса с прекомерната употреба на сила от страна на полицията в САЩ.

През 2020 г. друг смъртен случай след арест – този на Джордж Флойд възроди дебата за “милитаризирането” на органите на реда в страната. Според критиците на полицията тя се нуждае от сериозна реформа, така че да се намали броят на фаталните случаи след арести.

През годините силите на полицията в цялата страна се сдобиват с военен клас екипировка като димни гранати и снайпери, а в обучението на полицаите се включват и елементи от подготовката на войниците. Това чувство за “милитаризираност” се превръща и в притегателна сила за желаещите да се присъединят към полицията сред хилядите завърнали се ветерани, които са били на служба в Ирак и Афганистан.

Полицейските спецчасти (SWAT), които в миналото най-често са използвани при заложнически ситуации или при активни престрелки, сега се занимават с рутинни проблеми като претърсвания за наркотици. В доклад на Съюза за американски граждански свободи (ACLU) от 2014 г. се казва, че по този начин ненужно се застрашават гражданите.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...