Новини от Пловдив » Важно » Атанас Калчев с историческа лекция: Когато Кричим беше столица на Иванко – убиеца на Асеня
Важно Кричим Маршрути Посоки Регион

Атанас Калчев с историческа лекция: Когато Кричим беше столица на Иванко – убиеца на Асеня

Назаем от Атанас Калчев, кмет на Кричим

Иванко – убиецът на цар Асен I, кричимското Иванково кале и крепост.
Боляринът Иванко, родственик на двамата братя, поставили началото на династията Асеневци – Асен и Петър.
От византийските източници, от нашите летописци, възрожденски изследователи на историята ни и други, които търсят истината в историята ни информацията за него, достигнала до нас е доста оскъдна и противоречива.
След убийството на Асен, Иванко успява да избяга в Константинопол, където е приет.


Братът на Асен – Петър, който по време на убийството не е в столицата, се връща и обсажда Търново, заедно с най-малкия от братята Асеневци – Калоян. Иванко иска помощ от императора в Константинопол – Алексий III Ангел. Петър влиза в Търново и отново взима престола. Няколко месеца по-късно той също е убит при заговор и владетел става най-малкия от Асеневци – Калоян.
Самият Иванко е приет в столицата на Византия с почести от императора, който му дава името си – Алексий и го назначава за управител на Пловдив и областта. От крепоста Кричим, където е и сгоден за внучката на императора – Теодора, той управлява пловдивска област. В дейноста си като управител на Пловдивска област, Иванко е определен като властолюбец, той също така разколебава и влиятелните си и мощни византийски покровители, като класически предател. Той събира войска само от българи, възстановява крепостите и се откъсва от византийското влияние. Срещу Иванко са изпратени войски, които той успява да разбие и пленява военачалника Мануил Камица и го изпраща като пленник на Калоян. Иванко завзема и цялата област на Родопите, като избира за своя столица именно Кричим.


През 1200 година, отцепника Иванко е подмамен от византийския император, като приемат условията да бъдат признати владенията му чрез златен печат известен, като хрисовул, да изпратят годеницата му Теодора, и да получи клетва от императора, че няма да му стори нищо лошо. Иванко тръгва от Кричим, при срещата той е заловен и окован. Не е ясно дали е убит веднага, или умира в тъмница. Това е краят на неговото самостоятелно владение. Цар Калоян поставя на мястото на Иванко за управител на областите Алексий Слав.
Крепостта над Кричим е важна стратегическа крепост, както тези край Асеновград и Пещера държали входовете към Родопите. Борбите за крепостта продължили от възкачването на престола на цар Асен I, чак до управлението на цар Иван Асен II, който окончателно я завладява и присъединява към пределите на България.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...