Новини от Пловдив » България » България » Д-р Цветанова, която работи на три места, за да гледа внука: Баба хукваше боса в снега, за да изражда деца
България Важно Интервю Мнения

Д-р Цветанова, която работи на три места, за да гледа внука: Баба хукваше боса в снега, за да изражда деца

Д-р Латинка Цветанова кадър: бТВ

Лекарка на 86 години трогна България тази седмица. Нейният почти 24-часов работен ден преминава в монтанската болница „Свети Георги“, в местната поликлиника и към филиала на „Спешна помощ“ в Чипровци.
Доктор Латинка Цветанова е физиотерапевт с близо 60 години стаж. Тя работи на три места, за да осигури бъдещето на внука си, за когото се грижи от две години, след смъртта на дъщеря си. Историята на доктор Цветанова разказа Рени Христова.

Жената споделя, че за две години три пъти е готвила за внучето си. Работата ѝ на три места не позолява това да се случва по-често Лекарката пристигна тази сутрин в студиото на bTV след нощно дежурство. Отбелязва, че си е тръгнала два часа по-рано, за да пристигне навреме и да сподели историята си. В събота е била също на работа в спешната помощ. Така 86-годишната жена последно е спала преди повече от денонощие.
„Първото ми работно място беше като лекарка в Чипровци, след като завърших. В Мотана съм от 7 години, което се случи напълно случайно, там нямаше лекар. Исках да напусна, но главният лекар ме спираше. Един път ми каза, че съм толкова добър диагностик, че не може да ме освободи. А аз виждам доброто отношение към мен и оставам да работя. Много съм дисциплинира – не отсъствам, не закъснявам и не си тръгвам по-рано“, разказа Латинка Цветанова.
„Веднъж бяха докарали една възрастна жена от Лом на 80 години с инсулт, която свалиха с носилка. На 15-ия – 16-ия ден тя започна да става, на 18-ия започна да ходи и съпругът и дойде да я вземе. Бях свикнала да получавам пликове с благодарствени писма.
Мъжът хвърли едно писмо, а аз бързах да си взема довиждане с бабата. Като се върнах, отворих плика и изпаднаха 50 лева. Отидох при старшата сестра, за да намеря адреса на изписаната жена, поисках да ѝ ги изпратим, отървах се от тези пари“, разказа д-р Цветанова и допълни, че след това е получила ново писмо, в което двойката отбелязала, че е получила 50-те лева.

„Моята баба, на баща ми майката, бабуваше, даваше билки, беше известна. Една нощ я викнали за раждане, а било студено и със сняг, тя веднага хукнала боса. На сутринта хората, като видели стъпките, се чудели кой е вървял бос през снега. Толкова беше предана и когато почина, всички, които беше израждала, дойдоха. Това явно ми е в кръвта – да помагам“, разказа още възрастната жена.
„Ако началниците се държаха лошо с мен, никога нямаше да работя, а те подхождат с уважение. Не мога да оставя внучето си. Не знаех, че дъщеря ми е болна от COVID-19. Тя станала сутринта, направила няколко крачки, паднала и починала“, обясни д-р Цветанова.
„Понякога се чудя защо Бог взе детето ми, а не мен. Моето място е в гробищата“, допълни още д-р Цветанова.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...