Левицата 14
Новини от Пловдив » Спорт » Мечтаем за Европа и света, но искаме ей така, по български
БГ Футбол Ботев Важно Локо Мнения Община Пловдив Пловдив Важно Посоки Разбор Спорт Спорт Важно

Мечтаем за Европа и света, но искаме ей така, по български

  • Стадионът на ЦСКА ще струва между 80 и 90 милиона лева
  • Левски се цели в комплекс за 240 милиона долара
  • Новият стадион на Стяуа Букурещ е за 95 милиона евро

Радослав ИВАНОВ, потомствен ботевист

Преди много години, във времената на соца, имаше едно много популярно апокрифно стихотворение с неизвестен автор, което се разпространяваше от уста на уста. „Целият ни горд народ иска футболен възход“, така започваше това народно умотворение и в общи линии остро, но с добро сърце осмиваше неудачите на тогавашния ни футбол. И подкрепяше на практика една друга максима от ония времена – „В България всички разбират от футбол, медицина и политика“. Ами, такива сме си. Вари ни, печи ни, тридесет години по-късно нищо не се е променило. Продължаваме да си мечтаем за Европа и света, както тогава, но искаме всичко да става по нашенските тарикатлъци. Ей така, по български табиет. Защото продължаваме да разбираме от всичко и сме свикнали нещата да стават „по втория начин“.

И за жалост, това ръководи изцяло живота ни. И в настоящето, и в бъдещето. Понеже ние си знаем, че „работата е за ония, глупавите, а от работа само се става гърбав и ние ще се справим по другия начин“. И така си е, нека ония се трепят и да работят. Лошото е, че дори когато някой се напъне да направи нещо „както по света“, ние решаваме, че това деяние трябва веднага да се накаже, защото застрашава дълбоко същността и начина ни живот.

Думата ми е за футболния възход. В професионалния световен футбол има желязно правило, голямата игра става с големи пари. Има клубове и отделни футболисти, чиито финанси надхвърлят годишните бюджети на някои от по-малките държави. И това вероятно е нормално или поне в някаква степен логично. „С пръдня боя не става“, обичаше да казва баба ми.

Пловдив има привилегията да е дом на най-стария футболен клуб у нас. Отбор, който е донесъл много спортна радост под тепетата. Същото се отнася и за останалите градски отбори. Пловдивчани са емоционални, като поета Христо Ботев, особено когато става дума за великата игра. Силно любят и мразят. И това вероятно е нормално или поне в някаква степен логично.

Но когато вторият град в държавата я докара до там, че всичките му отбори станат бездомни, защото стадионите им се рушат през годините, логиката някак вече губи значение.

Едва ли има футболен запалянко под тепетата, който да не иска да гледа най-великото спортно зрелище на нов и модерен стадион. Сигурен съм, че няма. Но тази мечта все се изплъзва през годините. Вижте съдбата на стадион „Пловдив“.

В днешния ден обаче мъглата се е разнесла и футболните фенове са съвсем близо до пълното щастие. На двата основни стадиона се работи сериозно, резултатите могат да се видят и да се пипнат. Нещо невъзможно преди няколко години.

Всичко е добре, но пак стигаме до нашия си, български начин. Никога да не сме доволни от нищо, да смачкваме всяка инициатива със съмнения, да атакуваме, без да отчитаме развитието. И винаги да се питаме: „Кой открадна парите“. И това вероятно е нормално или поне в някаква степен логично. Но дали е вярно и защо не подлагаме на съмнение тази наша увереност, че задължително има някаква далавера. И дори да я няма, лесно ще я измислим.

В тази посока на ръзсъждения – къде са парите, си направих труда да събера информация колко средства и за какви аналогични спортни съоръжения са похарчени у нас, а и в близост до България.

Преди това, както вече стана ясно от интервюто на Илиян Филипов за ПловдивПрес, до тук строежът на Колежа към 15.10.2022 година струва 22 420 570 лв. с ДДС. Капацитетът трябва да бъде малко над 18 000 седящи места. Съоръжението ще е покрито с козирка. Прогнозната стойност за пълното довършване на стадиона отива към 53 220 000 млн. лв. с ДДС, чуват се и гласове на експерти, според които ще надхвърли 65 млн. лева. Предстои да видим.

А сега да обърнем поглед към София, нали винаги сме опоненти на столицата. От ЦСКА се стягат да изградят най-модерния стадион в България на мястото на сегашния „Българска армия“. Капацитетът му ще е 15 000 места, които могат да нараснат до 18 000 с правостоящите. Цената ще бъде между 80 и 90 млн. лева, той ще е категория 4 на УЕФА и ще бъде копие на стадиона на Ференцварош в Будапеща. Това са данните на немската фирма, която ще го изгражда.

Какво се канят да правят на „Герена“. От Левски планират ново спортно съоръжение с капацитет от около 25 хиляди седящи места, като всички сектори ще бъдат покрити. Инвестицията ще бъде около 240 милиона долара. В близост до стадиона ще бъде построен търговски център с площ 50 хиляди кв.м., в който ще има магазини, ресторанти и кино.

Само новата трибуна „Моци“ за 2 308 седящи места, не всичките покрити с козирка, която бе открита през 2015 година на стадиона на Лудогорец, струваше тогава 5 милиона лева.

Да видим как стоят нещата при съседите. През последните години румънците построиха забележителни нови стадиони. Преди 11 години първи бе “Арена Натионали” – 230 милиона евро, на него се играха мачове от Евро 2020, събирал е до 52 000 зрители.

На 10 ноември 2017 е готов стадион „Йон Облеменко“ на Университатия Крайова. Арената има близо 31 000 седящи места, които са изцяло покрити и струва 52 милиона евро.

На 3 юли 2021 е открит “Аркул де Триумф”, кръстен на близката Триумфална арка. Арената е за 8 хиляди зрители, но е изключително функционална. Струва 37 милиона евро.

На 7 юли 2021 “Стяуа” излезе на новия си стадион. 31 254 зрители за 95 милиона евро.

На 26 март 2022 пък отвори врати новият стадион на „Рапид“ в квартал „Гюлещи“ – 14 000 места за 67 милиона евро.

Списъкът продължава:

Астра Гюргево, стадион “Марин Анастасовичи”, 8500, цена – около 20 милиона евро.

Пандури Търгу Жиу, стадион “Тудор Владимиреску”, 12 500 места, цена – 28 милиона евро.

Петролул Плоещи, стадион “Илие Оана”, цена – 17.5 милиона евро.

Сепси Станчу Джордже, стадион “Сепси”, 8400 места, цена – 25 милиона евро.

Виторул Констанца, стадион “Виторул Овидиу”, 4500 места, цена – 10 милиона евро.

Арад и Волунтари Арад, стадион “Франциск фон Нойман”, 12 700 места, цена – 14 милиона евро.

В Албания, новопостроеният „Еър Албания“ с 22 500 места струва 85 милиона евро.

В Скопие, националният стадион “Тоше Проески“ има 32 000 седящи места, целият е покрит, изградени са нови трибуни, добавени са лекоатлетически писти. Струва 60 милиона евро.

На този фон отпуснатите от държавата 37 милиона лева за стадионите на „Ботев“ и „Локомотив“ са повече от скромни.

Скромни остават и оспорваните 25 до 53 милиона, необходими за довършването на Колежа.

Пресметнати в евро идват около 26 милиона евро. Такава ниска цена за стадион с подобен капацитет сред изброените по-горе всъщност няма. Права беше баба ми: „С пръдня боя не става“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...