Левицата 14
Новини от Пловдив » Бизнес » Над 1000 евро/кв. м за апартамент в Пловдив
Бизнес България Важно Градът Пловдив

Над 1000 евро/кв. м за апартамент в Пловдив

Снимката е илюстративна

Пазарът на недвижими имоти в Пловдив през последните месеци показва постоянен растеж, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти. Цените на жилищата в града под тепетата започнаха все по-често да минават психологическата граница от 1000 евро/кв. м.

За година цените на жилищата в града са се повишили с между 10 и 15 на сто, пише „Труд“.

Както и в столицата, така и в Пловдив, търсенето на жилища е по-голямо от предлагането. По-предпочитани от купувачите са жилищата ново строителство, като най-голям интерес има към кварталите с по-ниски цени, които в момента се развиват активно. Търсят двустайни и тристайни апартаменти, като цените се движат в широк диапазон, в зависимост от това дали жилищата са завършени и къде точно се намират.

Предпочитаните квартали в града остават „Тракия“, „Западен“, „Смирненски“, „Каменица“. Най-активно е предлагането в районите „Христо Смирненски“ и Младежки хълм (1000-1200 евро/кв. м), Централен район (1200-1500 евро/кв. м) и „Кършияка“ (1000-1200 евро/кв. м).

Продължават да търсят къщи в близост до Пловдив. Клиентите търсят спокойствие по-близо до природата и имоти, от които могат да работят дистанционно. Предпочитани са селата от Родопската яка, но купувачите се оглеждат за имоти и в по-равнинните местности, в близост до индустриалните зони на града.

През последната година на пазара на ваканционни имоти се отчита засилено търсене и слабо предлагане, пише в анализа на консултантите. В морските и планинските ни курорти цените на жилищата се повишават, а предлагането на качествени имоти е ограничено.

Българските граждани продължават да са все така активни и да искат да инвестират парите си, за да придобият собствен имот. Собствено жилище на море или планина е изключителен плюс, тъй като освен възможност за дистанционна работа, дава сигурност при липса на свободни места по хотелите, а предлага и всички удобства, от които има нужда конкретният собственик. Пазарът е изключително активен в Несебър, Царево, Балчик, Поморие, Смолян.

Цените в черноморските ни курорти са се повишили с около 25% за година. Едностайни апартаменти вече трудно могат да се намерят под 25-35 хил. евро, в зависимост от мястото на имота и гледката му. В Слънчев бряг, Св. Влас и Несебър цените на двустайните най-често започват от 40 хил. евро, а за тристайни апартаменти стартират на нива от 50 хил. евро./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...