Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Експертно мнение: „Гражданската отговорност“ ще поскъпне заради две-три некоректни компании
Бизнес Важно Мнения Транспорт

Експертно мнение: „Гражданската отговорност“ ще поскъпне заради две-три некоректни компании

Пепа Деведжиева
  • Те правят дъмпинг, за да привличат клиенти, а после всички трябва да плащаме
  • КФН да ги санкционира, ако се наложи да им отнемат лиценза

Пепа ДЕВЕДЖИЕВА, застраховател, представител на ЗАД „ДаллБогг: Живот и здраве” АД


Проблемът с поредното поскъпване на „Гражданска отговорност“ идва от факта, че има застрахователни компании, които през годините бавят плащанията на обезщетения по „зелена карта“ извън територията на България. Освен това те си калкулират обезщетения по тарифни ставки за България, а не по ставките в Западна Европа. Знаете, че там и труда, и материалите са по-скъпи. Не може да излъжат цяла Европа. Номерата им минават донякъде тук, но партньорите на Запад вече не искат да са постоянно в ролята на губещи. Затова от Европа поставят този въпрос ребром.

Но това, което чух от депутата Ивайло Мирчев, че след приемането на промените в Кодекса за застраховането едва ли не „Гражданска отговорност“ щяла да поевтинее, са пълни глупости.

Няма как да падне цената на „Гражданска отговорност“ при тези рестрикции, които иска Европа от нас. Тоест първо да се плаща обезщетение, а после да се доказва кой е виновният. Този механизъм неминуемо ще доведе до увеличение на цената.

Учудващо е обаче, че депутатите, а персонално и Мирчев, заявиха, че знаят кои са застрахователните компании, които системно нарушават правилата, но не ги назовават. След като ги знаят, нека да бъдат така добри да ги назоват. И така ще дадат повод на Комисията за финансов надзор (КФН) да действа. Защото КФН има своите лостове да санкционира, а дори и да отнеме лиценза на такава застрахователна компания.

Защото, ако само говорят, а не назовават нещата с имена, не казват, че една, две или три застрахователни компании не са се издължавали коректно по ПТП-та, причинени от техни клиенти, то излиза, че заради тях ще се наложи да плащаме абсолютно всички. Дори и тези, които не са клиенти на тези компании.

Преди няколко години имаше реална заплаха България да бъде изключена от споразумението по „Зелена карта“, пак заради такива застрахователи, които не си изплащаха обезщетенията на територията извън страната ни. Тогава, за да избегнем тази санкция, застрахователните компании у нас приеха да направим обезпечителен фонд. 1,50 лв. от премията на всяка застрахователна полица отиваше в този обезпечителен фонд. И тогава колегите протестираха, защото една компания не спазва правилата, а всички плащаме солидарно.

Време е министърът на финансите, под чийто ресор е Комисията по финансов надзор, да си влезе в ролята и да упражни контрол. Не говоря за крайната санкция с отнемане на лиценз, но има и други мерки, които могат да накарат некоректните застрахователи да започнат да спазват правилата. Ако тези мерки не помогнат, тогава да им се отнеме лиценза.

Не може две-три компании да правят дъмпинг, само и само да привлекат повече клиенти, после да нарушават правилата, а накрая всички да плащаме цената.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...