Левицата 14
Новини от Пловдив » България » България е на 57-о място в Индекса на демокрацията за 2022 г.
България Важно Мнения Политика Посоки Разбор

България е на 57-о място в Индекса на демокрацията за 2022 г.

България е класирана на 57-о място в Индекса на демокрацията за 2022 г., става ясно от публикувания доклад на Economist Intelligence Unit (EIU). Това представлява спад с 4 места спрямо предходната година и поставя страната в групата на държавите с опорочена демокрация.

Годишното проучване оценява състоянието на демокрацията в 167 държави въз основа на пет показателя с максимален брой точки 10 – изборен процес и плурализъм, функциониране на правителството, политическо участие, демократична политическа култура и граждански свободи.

През 2022 г. средният резултат на глобалния индекс се запазва. Въпреки очакванията за възстановяване след отмяната на ограниченията, свързани с пандемията, резултатът остана почти непроменен – 5,29 (по скалата от 0 до 10), в сравнение с 5,28 през 2021 г. Положителният ефект от възстановяването на индивидуалните свободи е неутрализиран от негативните развития в световен мащаб. Резултатите на повече от половината държави, измервани с индекса, или са се запазили, или са намалели. Западна Европа е положително отклонение, като беше единственият регион, чийто резултат се върна на нивата отпреди пандемията.

Последното издание установява, че почти половината (45,3 %) от населението на света живее в условията на някакъв вид демокрация, докато повече от една трета (36,9 %) живеят под авторитарно управление.

Глобалният резултат от 5,29 от 10, който се е повишил само с 0,01 в сравнение с предходната година, представлява по-скоро стагнация, отколкото обръщане на демократичната рецесия, започнала през 2016 г., се казва още в публикувания документ.

Почти всички държави – членки на ЕС са подобрили своите показатели, като България и Хърватия са изключения.

Без промяна остава Унгария, която изпреварва България с едно място, а непосредствено след нея – на 58-о място е класирана Намибия.

Индексът на България се понижава за трета поредна година. В доклада се посочва, че избирателната активност в България от няколко години намалява, което до голяма степен се дължи на умората от политиката и на отчуждаването на избирателите от политическите процеси.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...