Левицата 14
Новини от Пловдив » Свят » САЩ: Малко вероятно е Украйна да си върне скоро Крим
Войната в Украйна Мнения Свят

САЩ: Малко вероятно е Украйна да си върне скоро Крим

19-километровият мост е най-дългият в Русия и един от най-дългите в Европа
19-километровият мост на Крим.

Малко вероятно е украинските сили да успеят да си върнат Крим в близко бъдеще, са заявили четирима високопоставени служители на Министерството на отбраната на секретен брифинг пред членовете на Комисията по отбрана на Камарата на представителите на САЩ. Оценката със сигурност ще разочарова лидерите в Киев, които смятат връщането на полуострова за една от основните си цели, пише американският вестник „Политико“.

Според изданието не е ясно на какво се основава тази оценка. Но ясната индикация, предадена от трима души, които са пряко запознати със съдържанието на брифинга е, че Пентагонът не вярва, че Украйна има или скоро ще има способността да изтласка руските войски от полуострова, превзет от Москва преди почти десетилетие .

„Няма да коментираме секретни брифинги при закрити врати, нито ще говорим за хипотетични неща или ще спекулираме за потенциални бъдещи операции“, каза говорителят на Пентагона Сабрина Сингх. „По отношение на способността на Украйна да се бие и да си върне суверенна територия, тяхното забележително представяне в отблъскването на руската агресия и продължаващата адаптивност на бойното поле говорят сами за себе си.“

Оценката на брифингите повтаря това, което каза ген. Марк Мили, началникът на Съвместното командване на въоръжените сили на САЩ.

„Все още твърдя, че за тази година ще бъде много, много трудно руските сили да бъдат изгонени по военен начин от цялата окупирана украинска територия“, каза той по време на срещата в Рамщайн пред страните съюзници на Украйна. „Това не означава, че не може да се случи. Това не означава, че няма да се случи, но ще бъде много, много трудно.

Руските сили окупираха Крим от 2014 г. насам и там са разположени противовъздушна отбрана и десетки хиляди войници. Много от тези пехотни сили се намират в укрепени позиции, простиращи се на стотици километри.

Въпросът за обратното превземане на Крим е спорен от месеци, тъй като американски и европейски служители настояват, че полуостровът е законна част от Украйна, като същевременно отказват подходящо военно оборудване на Киев, за да навлезе там.

Говорейки на Световния икономически форум в Давос миналия месец, съветникът на Зеленски Андрий Йермак отхвърли идеята за украинска победа без превземане на Крим.

„Това е абсолютно неприемливо“, каза той и добави, че победата означава възстановяване на международно признатите граници на Украйна „включително Донбас и Крим“.

Украйна многократно е искала оръжия с по-голям обсег, включително ракети и управляеми боеприпаси, изстрелвани от бойни самолети и дронове, за да атакува руските командни и контролни центрове и складове за боеприпаси далеч зад фронтовите линии в Крим.

След като през лятото САЩ дадоха на Украйна артилерийската ракетна система с висока мобилност HIMARS, Русия премести много от най-уязвимите си активи извън нейния обхват от 80 км. Администрацията на Байдън продължава да отказва да изпрати ракети, които са с обсег от 300км, което би изложило на риск целия Кримски полуостров
Председателят на Комисията по отбрана на Камарата на представителите Майк Роджърс каза в интервю в сряда, че войната „трябва да приключи това лято“, настоявайки САЩ да снабдят бързо Украйна за предстояща офанзива и на Киев да изгради по-ясна схема на как свършва конфликтът.

„Има школа на мисълта, че Крим трябва да бъде част от това. Русия никога няма да се откаже от Крим“, каза Роджърс, който не коментира съдържанието на секретния брифинг. „Владимир Путин трябва да реши с какво може да си тръгне и да обяви победа.“

„Какво е възможно? Мисля, че ще трябва да има малко натиск от нашето правителство и лидерите на НАТО към Зеленски за това как изглежда победата“, добави Роджърс. „И мисля, че това ще ни помогне повече от всичко да можем да накараме Путин и Зеленски да седнат на масата, за да сложим край на това нещо това лято.“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...