Новини от Пловдив » Важно » Кафето е полезно за диабетиците от втори тип
Важно Здраве

Кафето е полезно за диабетиците от втори тип

То може да намали тежестта на увреждане на черния дроб при пациенти с диабет тип 2, казват експерти. Това е много важна новина за милиони хора с това заболяване, тъй като на практика всеки с диабет тип 2 има известно увреждане на черния дроб. Португалски учени от най-стария европейски университет, този в град Коимбра са направили проучване с много интересни резултати.

За болните с диабет тип 2 е типично общо затлъстяване и конкретно – омазняване на черния дроб. Официално се нарича неалкохолна мастна чернодробна болест. А с времето омазняването, затлъстяването на черния дроб може да доведе до фиброза, след това до цироза и дори до рак на този важен орган. Подобни изменения се случват и при прекалена консумация на алкохол, но механизмите на заболяването са различни.

Неалкохолната мастна чернодробна болест често предшества диабет, развивайки се при вече налично затлъстяване заради преяждане, пристрастие към въглехидратна и мазна храна и ниска физическа активност. Затова затлъстяване, диабет, увреждане на черния дроб и висок холестерол са заплетени в едно кълбо от общи механизми на развитие на заболяването.

Любимото на много хора кафе може да намали тежестта на неалкохолната мастна хепатоза при хора с наднормено тегло и диабет тип 2. Учените открили, че участниците в изследването, употребяващи повече кафе, имат по-здрав черен дроб. Съответно, те са по-малко склонни към фиброза – натрупване на съединителна тъкан в черния дроб.

Вероятно всичко това е свързано на първо място с кофеина, защото предпочитащите безкофеиново кафе не получават този „бонус“. Важно в случая е това, че изследователите оценили употребата на кафе не само чрез анкета на участниците в експеримента. Но те определили и ефекта от кофеина, изследвайки урината им. Експертите припомнят, че в тази ароматна напитка има немалко други полезни вещества и на първо място това са полифенолите и другите антиоксиданти.

А те на свой ред намаляват окислителния стрес в черния дроб. Това също намалява риска от фиброза. И в допълнение – влияе позитивно и на метаболизма на глюкозата, който неминуемо е нарушен при наличие на захарен диабет. Т.е., всички тези вещества също могат да облекчат тежестта на диабет тип 2.

Гастроентеролозите също препоръчват кафето на своите пациенти със затлъстяване. Според тях, резултатите от това ново изследване на най-стария европейски университет е било донякъде очаквано, тъй като преди време подобни изводи били получени в експерименти с лабораторни плъхове. Освен това трябва да се отбележи, че редица разработки през годините са доказали, че кафето въобще е много полезно за черния дроб и не само при диабетиците. Но според някои специалисти и в тази добра новина има „капчица катран“. Визирайки факта, че при много хипертоници кафето повишава кръвното налягане, а диабетиците често страдат и от хипертония, въобще тя е постоянен компонент на т.нар. метаболитен синдром.

Така че някои пациенти не могат да се възползват от тази ароматна рецепта. И не на последно място се посочва, че за справяне с проблемната мастна хепатоза основна роля играе физическата активност, както и правилното хранене, с намаляване количеството мазнини в менюто, пише zdrave.to.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...