Левицата 14
Новини от Пловдив » Книги » „Благодаря ви, че слушахте“ от Джулия Уелан – роман за порива да рискуваш
Важно Книги Култура Чети с ПловдивПрес

„Благодаря ви, че слушахте“ от Джулия Уелан – роман за порива да рискуваш

 „Благодаря ви, че слушахте“ от Джулия Уелан ни приканва да се потопим в цветния свят на аудиокнигите

Нашумелият роман от обичаната актриса и сценаристка ни приканва да се потопим в цветния свят на аудиокнигите. // Обичаната от милиони читатели актриса, сценаристка и разказвачка на аудиокниги ни потапя в красива история за порива да рискуваш и вярата в собствения ни глас. 

За почитателите на романтичните истории в духа на книгите на Емили Хенри и Тейлър Дженкинс Рийд за пръв път у нас излиза слънчевият роман „Благодаря ви, че слушахте“ от Джулия Уелан, който се нареди сред „Най-добрите книги на 2022 г.“ на Amazon и разчувства хиляди читатели по света.

Изключително свеж с оригиналните си сюжетни похвати, романът ни приканва да надникнем зад завесите на книжния бранш – и по-специално в цветния, бурен и наситен с емоции свят на романтичните аудиокниги. 

Благодаря ви, че слушахте“ е пълна с остроумие, хумор и сърце история за любовта и утехата, за смелостта и вторите шансове. 

Човешкият глас е нишката, която свързва една душа с друга.“

След като нелеп инцидент слага край на обещаващата ѝ филмова кариера, Суони Честър открива новото си призвание в четенето и става една от най-известните разказвачки на аудиокниги. В звукозаписната кабина, която е далеч от старите ѝ мечти, Суони намира спокойствие, успех и удовлетворение, а и работата ѝ ѝ позволява да се грижи за любимата си болна баба – някога шармантна холивудска старлетка, която започва да губи паметта си.

Макар и в момента Суони да записва най-добрите книги от световната литература, никой не знае, че кариерата ѝ като разказвачка започва под друг псевдоним в необятната вселена на романтичните романи. А тях циничката в нея ненавижда повече от всичко.

Затова когато шефът ѝ я моли да го замести по време на най-голямото събитие за почитателите на книги – БиблиоКон в Лас Вегас – и да води панела „Романтична литература“, Суони приема с неохота. И понеже Вегас си е Вегас, тя прекарва неочаквана нощ с чаровен непознат, когото най-вероятно никога повече няма да види. 

Когато се завръща у дома, Суони получава предложение, което просто не може да откаже. Една от най-обичаните авторки, с чийто роман тя започва кариерата си на разказвачка, е завещала един последен сценарий за страстен аудиороманс, който може да бъде разказан само от нея и Брок Макнайт – най-желаният, но и обвит в мистерия глас на бранша. 

Суони дълбоко не вярва на това, което любовните романи се опитват да продадат на хората – не и след като собствените ѝ мечти за бъдещето се намират в толкова задънена улица. 

Но уважението ѝ към покойната авторка и възможността да събере още пари, с които да помогне на баба си, убеждават Суони да започне работа по книгата, възкресявайки стария си романтичен псевдоним. Двамата с Брок установяват истинска връзка, скрита зад комфорта на анонимността. И младата жена неочаквано отново започва да мечтае…

Но когато реалността се сгромолясва над нея с гръм и трясък, Суони ще разбере, че единственият начин да осъществи желанията си, е да се научи да рискува. 

Наричана „кралицата на аудиокнигите“, самата Джулия Уелан е актриса, сценаристка и отличавана с многобройни награди разказвачка на книги, с чийто глас милиони читатели са чували някои от любимите си истории. 

Адски забавна, просълзяващо затрогваща, безнадеждно романтична, остроумна, секси и мъдра, „Благодаря ви, че слушахте“ е незабравима книга, която дълго остава в сърцата. 

Задължителна за всички, които обичат истории за любов!“

 – Тейлър Дженкинс Рийд

Влюбих се в тази книга и ми се иска да я бях написала.“ 

Емили Хенри


Из „Благодаря ви, че слушахте“ от Джулия Уелан

БАЛНАТА ЗАЛА се пръскаше по шевовете от автори и фенове. Те седяха по стъпалата, подпираха се на стените или се бяха настанили в скутовете на приятелите си. Умело подбраните участници в панела – умни, талантливи хора, обърнали надолу с главата максимата от детството си, че трябва да бъдат виждани, но не и чувани – задържаха вниманието на публиката. Те включваха Алис Дънлоп, или Дикси Бартън; Милдред Прим, седемдесетгодишна британка и възпитаничка на Кралската академия за драматично изкуство, използваща ироничното си за любовния жанр моминско име1, чиито вманиачени почитатели бяха запалени по прочутата поредица „Шотландски боец“, която тя разказваше от близо двайсет години; и Рон Стъдман2. Рон беше един от малцината разказвачи на любовни романи, които се наслаждаваха на вниманието, защото искаше хората да знаят, че дори и да си мъж на средна възраст със стремително разширяваща се талия и също толкова стремително оредяваща коса, пак можеш да бъдеш секс символ, стига да си надарен. А неговата дарба беше гласът му, заради който феновете му го обичаха.

В момента тълпата целуваше нозете на Рон. Група жени на предния ред му подсвирнаха закачливо, когато той заговори с най-известния си глас: този на сексапилния ирландки вампир на име Шеймъс.

Суони беше отметнала всички въпроси, които Марк я беше помолил да зададе. Защо според вас аудиокнигите изживяват бум в момента? Как се подготвяте за записването на дадена книга? Какъв е най-удачният подход за записването на секс сцена? Защо хората, които изобличават псевдонима на някой разказвач, трябва да бъдат публично линчувани и отлъчени? Беше време да приключват, затова зададе на участниците в панела въпрос, който щеше да им даде последна възможност да блеснат. Защо любовните романи са толкова популярни? Докато изслушваше отговорите на всеки от участниците, Суони се оживи. Беше си свършила работата, и то добре. Марк щеше да е щастлив, а организаторите щяха да останат доволни. Очакваше с нетърпение да прекара нощта с Адаку, която заслужаваше да бъде възхвалявана – заслужаваше всяка проклета частица от успеха, на който се радваше в момента.

Рон беше последният участник в панела, който отговори, и типично в свой стил, не разочарова публиката.

– Жените откриват пределите на удоволствието си. Срамът е отживелица! Хепиендът е възможен. Даже не е изключено да седи точно пред очите ви! – При тези думи той намигна на публиката.

– Добре – обърна се Суони към присъстващите. – Благодаря на участниците в панела за прозренията им. Разполагаме с още няколко минути, така че нека ги посветим на въпроси.

Една от жените на предния ред скочи на крака и попита Рон дали би се подписал на гърдите ѝ. Разнесоха се скандирания. Рон с охота ѝ угоди.

Друга жена, седяща няколко реда по-назад, взе микрофона.

– Привет. Мисля, че говоря от името на всички ни, като питам: Кой е Брок Макнайт? – Публиката нададе одобрителни възгласи. – Сериозно! Трябва да разберем.

Рон се престори, че закопчава устните си с цип, а останалите участници в панела поклатиха глави.

Следващият въпрос също се отнасяше за Брок Макнайт. Както и по-следващият. Тогава Суони се намеси:

– Някакви въпроси, които не са свързани с Брок Макнайт?

Някой имаше въпрос към нея:

– Вие разказвате ли любовни романи?

– Не. – Осъзна, че е прозвучало по-троснато, отколкото е възнамерявала. Тя си придаде сияйно изражение и посочи панела. – Оставям тази работа на професионалистите.

– Суони поема сложните книги – обади се Рон. – Онези, до които никой друг не може да се домогне. Фентъзита с триста герои, военни саги с двайсет различни акцента, класиките, найзначимите тухли. Колкото по-дълги и дебели, толкова по-добре за нея, всичките ги е минала.

– И тя така каза – подметна Суони и публиката се разсмя. Отдавна беше разбрала, че е хубаво да я изпрати със смях: така я беше учила Бла-Бла. – Добре, а сега защо не аплодираме за последно нашите прекрасни…

Тогава забеляза как една млада, накъдрена с маша блондинка стана и приглади красивата си, тънка свободна рокля.

– Съжалявам, народе! Едно съвсем бързо въпросче? – провикна се тя. Суони хвърли поглед на часовника на стената в дъното, докато микрофонът пътуваше към нея.

– Много благодаря – рече тя. – И страшно ви благодаря, че отделихте от времето си, за да дойдете да поговорите с нас? – Говореше със силен, провлачен южняшки акцент. Беше толкова тежък, че за секунда Суони се зачуди дали момичето не се преструва – говореше високо и носово и имаше склонност да завършва изреченията си с въпросителна интонация. – Хм, въпросът ми е…? Какъв е най-добрият начин да влезеш в индустрията?

– Мога да ви дам повече информация на щанда – отговори Суони, – но след като сте готова с черновата на книгата си, трябва да започнете да мислите за аудио…

– О, не! – изкиска се момичето. – Аз не съм авторка! Аз съм актриса?

Суони се запъна, а мозъкът ѝ даде на късо. Рон пое нещата в свои ръце.

– Е, първото, което трябва да направите – каза той, като се наклони към микрофона и превключи на ирландския си вампирски глас, – е да се срещнете с Шеймъс след панела.

– Рон – скастри го Суони, – как не те е срам! – Публиката се разсмя. – Добре, благодаря на всички ви, че…

– Така де, много обичам да чета? – Момичето затъкна косата си зад ухото и продължи: – И ходя на уроци по актьорско майсторство в Ел Ей? – О, господи. Беше им се натресла една от онези, които не толкова питаха, колкото коментираха. – И, хм, де да знам, просто ми звучи като идеалната работа?

И този път някой от участниците в панела се притече на помощ на Суони, освобождавайки я от задължението да отговаря.

– Така – поде Милдред, – отнася ли се до хората, които мислят, че тази професия е подходяща за тях, аз лично им препоръчвам да отидат в стая без прозорци и да зачетат някоя книга на глас, като при всяка допусната грешка се спират и започват наново от началото на изречението. Правете това в продължение на осем часа и вижте дали все още смятате, че разказването е идеалната работа.

Публиката се разсмя. Суони благодари мълчаливо на Милдред, задето беше поставила момичето на мястото му с доза реализъм.

– Така като ви слушам, осъзнавам – продължи – продължи! – момичето, – че ще е доста яко да разказвам любовни романи.

Нездравото любопитство на Суони надделя – все едно намаляваше скоростта, за да позяпа, докато подминава автомобилна катастрофа.

– Защо?

– Ами мога да използвам актьорските си умения, за да вдъхвам надежда на хората?

– Как?

– Като… направя това, което току-що казах? Като се занимавам с любовни аудиокниги? Няма ли да е страхотно да помогна на света да узнае, че любовта винаги намира начин, че всичко ще се нареди и че наистина можем да живеем щастливо до края на дните си?

Суони се стегна и се помъчи да не звучи снизходително:

– Би било чудесно, ако беше вярно, но… по-добре да приключим дотук.

Момичето направи очарователна нацупена физиономия.

– Май някой има нужда от малко такава надежда, а?

Това вече преля чашата.

– Аз имам надежда. Истинска, а не фалшива. Любовните романи представляват чудесно бягство, но… – Суони направи кратка пауза, категорично недостатъчна, за да осмисли дипломатическите последици от това, което се канеше да каже, после продължи: – Вижте, разбирам, че искате да дадете нещо на хората; да им дадете истината. Тогава бъдете откровена с тях. Любовните романи не са истинският живот, любовта не ви е дарена от бога, да бъдете актриса, няма да направи живота ви по-добър – всъщност може и да го съсипе, а хепиендът е пълна глупост.

Някой ръкомахаше трескаво в дъното на балната зала – жена с клипборд, носеща тениска с логото на конференцията. Тя потупа часовника си с жест, който се стори на Суони като излязъл от водевил. И именно това я накара да се окопити.

Тя зарея поглед към притихналата публика – думите ѝ бяха надвиснали над залата като задушаваща прах, избълвана от вулкан. Мамка му. Направи отмерена пауза.

– По-рано чух някой да го казва на основния етаж и не можах да повярвам на ушите си. Така де, вие какво мислите? Пълна глупост ли е хепиендът?

– Не!

Отново ги беше запленила.

– Съжалявам, не мисля, че ви чуха на снобския павилион! Глупост ли е?

Залата се изпълни с едно гласовито, кънтящо:

– НЕ!!! – Присъстващите започнаха да ръкопляскат и да скандират. Още един от изпитаните съвети на Бла: спечели публиката на своя страна. Суони надвика аплодисментите:

– Отново благодаря на участниците в нашия панел и не забравяйте, че през следващия час ще раздаваме автографи на щанд две хиляди сто осемдесет и шест! Пожелавам ви прекрасен ден!

1 На английски фамилията на разказвачката – prim – означава човек със старомодни морални възгледи или буквално стара мома. – Бел. прев.

2 От англ. stud – жребец. – Бел. прев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...