Левицата 14
Новини от Пловдив » България » Страхил Попов: В Хатай е трагедия след труса, Антакия е разрушен наполовина
Балкани България Важно Свят

Страхил Попов: В Хатай е трагедия след труса, Антакия е разрушен наполовина

Страхил Попов
Страхил Попов
  • Болниците са разрушени, не достигат спасителни екипи, разказва бившият футболен национал на България

Защитникът на Юмраниеспор Страхил Попов e един от двамата български футболисти, които играят в турското футболно първенство. До декември 2021 година той беше част от отбора на Хатайспор. Регионът Хатай е най-силно засегнат от опустошителното земетресение, което разтърси Турция вчера. Жертвите до момента са над 3400, а пред БТА роденият в Благоевград разказва как се чувства той и какво преживяват хората в страната.

„Аз съм добре, живея в Истанбул. Тук всичко е нормално, но в Хатай е истинска трагедия. Аз лично никога не съм виждал и не съм си представял такава трагедия. Не знам дали другите хора са виждали такова нещо“, призна записалият 29 мача за националния отбор Страхил Попов.

„Играх две години в Хатайспор, така че имам доста познати и приятели там. За радост никой от приятелите там, от съотборниците, близките и познатите не е пострадал. Говорих си доста с преводача на отбора, с когото поддържам контакт. Той ми каза, че апартаментът му е неизползваем – стени, под – всичко е с огромни пукнатини“, допълва 32-годишният бивш футболист на Литекс.

Според това, което предават всички медии, градът Антакия е разрушен почти наполовина, а българинът с най-сериозен опит в турското първенство допълва: „Големите проблеми са два. Първият е, че не достигат спасителите и няма достатъчно екипи, за да вадят хората от развалините. Територията е огромна, а броят на спасителите – недостатъчен. Вторият проблем е, че само една от болниците в града е останала невредима, не е пострадала, работи с пълен капацитет. Останалите лечебни заведения или не са в състояние да приемат хора, или работят с крайно ограничени възможности. Това прави положението направо трагично за такъв голям град и регион. Истински апокалипсис, голямо бедствие“.

Десният защитник разказва, че вратарят на Малатияспор Ахмет Ейю Тюркаслан, който е в неизвестност след земетресението, е бил футболист на Юмраниеспор до преди три години. Много хора го познават и за тях новината е била истински шок. Първоначално се разпространи информацията, че е загинал, но за момента няма потвърждение и всички се надяват да бъде открит жив.

„Сигурен съм, че ще има благотворителни кампании за подпомагане на пострадалите, но все още се търсят стоки от първа необходимост. Ще се събират помощи, в това няма съмнение. Същият преводач на Хатайспор ми каза, че единствено Кристиан Атсу е бил неизвестност, но сега разбирам, че е спасен. В сградата, където живее Атсу, са настанени още 5-6 от футболистите на отбора. Въпросната постройка е 18 или 20 етажа. Няма пострадали играчи на Хатайспор, всички заедно със семействата си са настанени на базата на клуба. Но няма информация какво се случва със спортния директор на Хатайспор“.

Вчерашните мачове от първенството на Турция бяха отменени, в това число и на Юмраниеспор със Страхил Попов срещу Адана Демирспор.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...