Новини от Пловдив » Важно » Украйна ще получи 178 танка “Леопард 1”
Важно Свят

Украйна ще получи 178 танка “Леопард 1”

Украйна ще получи най-малко 100 танка Леопард 1 от промишлените запаси през “следващите месеци”, съобщиха министерствата на отбраната на Германия, Нидерландия и Дания.

За танковете, предшественици на по-модерния “Леопард 2”, който също е обещан на Киев, ще бъде осигурена “необходимата логистична подкрепа и обучение”, се казва в съвместно изявление на министерствата.

Новината дойде в момент, когато германският министър на отбраната Борис Писториус направи изненадващо посещение в Киев, две седмици след като Берлин се съгласи, че произведени в Германия “Леопарди” могат да бъдат изпратени в Украйна за противодействие на руските сили.

Новообявените доставки дойдоха като част от “новата инициатива Леопард”, договорена между Германия, Нидерландия и Дания в подкрепа на Украйна. Инициативата за танковете ще “допълни вече положените усилия за подпомагане на Украйна с основни бойни танкове Леопард 2”, заявиха трите страни партньори, като добавиха, че Белгия също е проявила “първоначален интерес” да се присъедини.

Общо Германия е дала зелена светлина за изпращането на 178 танка Леопард 1 А5 на Украйна от промишлените запаси, се казва в изявление на министерствата на икономиката и отбраната. Окончателният брой ще “зависи от необходимите ремонтни дейности”, заявиха министерствата.

Миналия месец Берлин вече се съгласи да изпрати на Украйна 14 единици “Леопард 2 А6” от военните си запаси и одобри реекспорта на бойните танкове за Украйна от съюзниците. Решението дойде след седмици на напрегнати преговори между западните съюзници относно доставката на танкове за Украйна.

Полша обеща 14 танка “Леопард 2 А4”, Канада ще изпрати 4, а Норвегия, Финландия, Испания и Португалия също посочиха, че ще участват, но без да посочат конкретен брой.

“Помощта от Германия дойде сравнително бързо, сега чакаме споразумението за “Леопард 2 А4” от страните партньори, каза Писториус в интервю за вестник Welt./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...