майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Градът » Димитър Стоянов на проверка в база „Граф Игнатиево“
Градът Пловдив Пловдив Важно

Димитър Стоянов на проверка в база „Граф Игнатиево“

Служебният министър на отбраната ще инспектира напредъка по ремонта на военновъздушната база „Граф Игнатиево“. Тя трябва да е готова до пристигането на първите от първите осем изтребителя Ф-16 през 2025 година. Дейностите започнаха през октомври миналата година, но със закъснение от две години, както отбеляза самият министър Димитър Стоянов наскоро.

Публични данни посочват, че новата инфраструктура ще бъде разположена на площ от около 140 декара. Ще има събаряне на сгради, подмяна на ВиК и ел. инсталация, доизграждане на хангари и съоръжения. Пистата за излитане и кацане, която е с дължина 3000 м, също ще бъде ремонтирана. Финансирането е до 300 милиона лева, отпускани целево от различните правителства през годините.

Освен за закъснението на ремонта, министерството съобщи в края на миналата година, че фирми отказват да си изпълнят договорите за строителни дейности въпреки авансовото им 100 процентово плащане. „Инфраструктурата е болният проблем на проекта за изтребителите“, отчете Димитър Стоянов. И обяви, че за някои договори ще преговаря за прекратяване, а за други ще има нови процедури, но не на принципа на директното възлагане.

Уверението засега е, че укритията за първите осем Ф-16 са обезпечени. Но все още няма започнало проектиране за укрития на новите осем Ф-16. Вариантите са да се ползват закупени от Швеция подвижни хангари и предоставените от Нидерландия, която участва с Ф-35 за охрата на въздушното пространство през април. Заради ремонта от септември миналата година военната ни авиация лети от гражданското летище „Пловдив“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...