майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Градът » Доц. Атанас Баташки: Защо общината „стимулира“ с допълнителна такса собствениците на електромобили?
Градът Мнения Общество Пловдив

Доц. Атанас Баташки: Защо общината „стимулира“ с допълнителна такса собствениците на електромобили?

Доц. д-р Атанас Баташки

Общинският съветник от „Автентична лява БСП – Пловдив“ доц. д-р Атанас Баташки отправи питане до кмета Здравко Димитров във връзка с изисквана такса за поставяне на обозначителни стикери на електромобилите за безплатно паркиране в „Синя зона“. Той подчерта, че Община Пловдив трябва да стимулира своите граждни да използват електромобилите, като част от решението на  проблемите с мръсния въздух в града.

„Въпреки че от месец ноември 2022г. КАТ издава на изцяло електрическите автомобили номера със зелен цвят, видимо отличаващи се от стандартните регистрационни табели, Община Пловдив продължава да изисква от своите граждани такса за поставяне на стикер на автомобила, с който се удостоверява, че този автомобил е изцяло на електрифициран. Само чрез него собственикът на електромобила може да се възползва от преференцията за безплатно паркиране до три часа в „Синята зона“, каза доц. Атанас Баташки и добави, че е получил сигнали от недоволни пловдивчани от тази практика на общината.

„Има ли належаща нужда от поставянето на такива стикери на автомобилите, при положение, че имат специфични регистрационни табели и се отличават ясно от другите превозни средства? Има ли нужда пловдивските граждани да бъдат „стимулирани“ с допълнителна такса за своите най- екологични превозни средства и ако отговорът е „Да“, каква е нуждата на Общината? Какъв е размерът на средствата, събрани от поставените стикери на електромобилите, жизнено важни ли са те за Общината и не може ли Общината да се лиши от тях като стимул за Екологията в развитието на град Пловдив ?“, отправи въпроси общинският съветник към градоначалника.

Ето цялото ПИТАНЕ на доц. д-р Атанас Илиев Баташки:

Чрез г-н Александър Държиков
Председател на Общински съвет – Пловдив
До г-н Здравко Димитров
Кмет на Община Пловдив
П И Т А Н Е
от
Доц. д-р Атанас Илиев Баташки д.м.
Общински съветник от ППГОС „Автентична лява БСП – Пловдив“
ОТНОСНО: Изисквана такса за поставяне на обозначителни стикери на електромобилите за безплатно паркиране в „Зоната за кратковременно паркиране“ (Синя зона).
Уважаеми г-н Кмете,
Ние, съветниците от групата на „Автентична лява БСП – Пловдив“ в общинския съвет, имаме за цел подобряване на здравето, качеството на живот на пловдичани и превръщането на Пловдив в модерен и желан град за живеене.
Нашето виждане е, че за да има здравословна, добра и красива градска среда, са необходими повече действия, насочени към екология, с цел по-чист въздух за всички пловдивчани.
За голямо съжаление, това не е така. Част от решението на трудния пъзел са именно изцяло електрифицираните автомобили. Увеличаването на техния брой и адекватно функциониране е екзистенциално важно за решаването на проблемите с мръсния въздух в града ни. Би трябвало Община Пловдив да стимулира своите граждни да придобиват и употребяват такива превозни средства.
В моята приемна постъпи сигнал от недоволни и огорчени граждани, във връзка със следното: Въпреки че от месец ноември 2022г. КАТ издава на изцяло електрическите автомобили номера със зелен цвят, видимо отличаващи се от стандартните регистрационни табели, Община Пловдив продължава да изисква от своите граждани такса за поставяне на стикер на автомобила, с който се удостоверява, че този автомобил е изцяло на електрифициран. Само чрез този автентичен атрибут собственикът на електромобила може да се възползва от преференцията за безплатно паркиране до три часа в Синята зона.
Във връзка с гореизложените факти, моето питане към Вас включва следните въпроси:
1. Има ли належаща нужда от поставянето на такива стикери на автомобилите, при положение, че имат специфични регистрационни табели и се отличават ясно от другите превозни средства?
2. Има ли нужда пловдивските граждани да бъдат „стимулирани“ с допълнителна такса за своите най- екологични превозни средства и ако отговорът е „Да“, каква е нуждата на Общината?
3. Какъв е размерът на средствата, събрани от поставените стикери на електромобилите, жизнено важни ли са те за Общината и не може ли Общината да се лиши от тях като стимул за Екологията в развитието на град Пловдив ?
Моля за отговор на моето Питане, който да бъде оповестен на следващото заседание на Общински съвет – Пловдив.
С уважение:
Пловдив /Доц. д-р Атанас Баташки д.м./

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...