Новини от Пловдив » Важно » Арестуваха строителни предприемачи след земетресенията в Турция
Балкани Важно Инциденти Свят

Арестуваха строителни предприемачи след земетресенията в Турция

Турските медии съобщиха, че дванайсет души са арестувани, след като хиляди сгради се срутиха в югоизточната част на страната. Сред задържаните са един строителен предприемач от окръг Газиантеп и 11 души от окръг Шанлъурфа.

Собственикът на Renaissance Residence, жилищен комплекс, разрушен от земетресението в югоизточната турска провинция Хатай, беше задържан на летище в Истанбул, докато се опитва да напусне страната. Мехмет Яшар Джошкун е бил спрян на летището „Сабиха Гьокчен“, опитвайки се да отпътува за Черна гора, съобщи официалната турска Анадолска агенция. Арестът е извършен по разпореждане на главната прокуратура в истанбулския квартал Газиосманпаша.


Чошкун е тръгнал за Черна гора с малка сума пари, която е иззета от полицията на летището, се посочва в доклада. Той все още не е официално обвинен. 12-етажният комплекс „Ренесанс“ се състои от 250 апартамента и се намира в квартал Антакия на Хатай. Той беше рекламиран като проект за луксозна резиденция, който отговаряше на всички строителните разпоредби. Той беше напълно разрушен от земетресението, което удари югоизточния град Газиантеп в понеделник сутринта, последвано от земетресение с магнитуд 7,5 по Рихтер в провинция Кахраманмарас малко след това.

В четвъртък министърът на правосъдието на Турция обяви, че е започнало съдебно разследване за срутените сгради по време на земетресението. Разследването ще се стреми да потърси отговорност от тези, които са построили сградите или носят и най-малката отговорност за срутването им в 10-те най-засегнати провинции. „Онези, които са допуснали небрежност или грешки и отговорните за разрушенията след земетресението, ще бъдат идентифицирани и подведени под отговорност пред съдебната власт“, ​​каза министърът на правосъдието Бекир Боздаг.

Задържани бяха и собствениците на луксозен 14-етажен жилищен комплекс, който се срути по време на земетресенията. Хасан Албаргюн и синът му Джан Албаргюн са обвинени, че продават луксозни апартаменти в Чукурова, близо до Адана, като модерни и безопасни. Изданието „Чумхуриет“ съобщава, че сградата се е срутила като къща от карти, убивайки 50 души. Двамата строителни предприемачи са заловени при опит да избягат на север.

Един от водещите турски инженери по антиземетръсно строителство, професор Мустафа Ердик каза, че неспазването на строителните разпоредби, заедно с некомпетентността, са довели до драматичната загуба на живот. „Позволяваме щети, но не и този вид щети – с подове, натрупани един върху друг като палачинки“, каза той пред BBC. „Това трябваше да бъде предотвратено и то е причина за многобройните жертви, които даваме“, коментира специалистът.

Междувременно деветгодишно дете беше спасено от разрушенията, след като е прекарало шест дни под отломките. Дететто е открито от израелски спасители, работещи в пострадалите от земетресенията райони на Турция.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...