Новини от Пловдив » България » България » Тото от „Скандау“: Ботев и Левски са шесто поколение турци (ВИДЕО)
България Важно Мнения Паметни фрази ФБстатус

Тото от „Скандау“: Ботев и Левски са шесто поколение турци (ВИДЕО)

Тото говори Кадър: ФБ

„И много се дразня, когато слушам някой път как Ботев и Левски са се борили за нашата държава. Ботев и Левски са шесто поколение турци. Защото те са родени 600 години, след като това тук е Турция“.

Това заяви в подкаста си популярният рапър от група „Скандау“ Йонислав Йотов – Тото, става ясно от видео, публикувано в ТикТок.

„Те са шесто поколение граждани на Турция. Тези хора обичат родината си без да я има по граници. Затова да не ми обясняват, че като Зуека отиде извън граници, не обича родината си. Защото тия хора са обичали родината си без да има граници“, казва още Тото в разговора си с Боби Турбото през 2021 г.

Йонислав Йотов, познат с артистичния си псевдоним Тото, е български певец, продуцент, актьор и съосновател на група „Скандау“.

Участва в предаванията на Нова телевизия „ВИП Брадър“, „Като две капки вода“ , „Забраненото шоу на Рачков“ и „Маскираният певец“. Има собствен подкаст в Ютуб озаглавен „При Тото“.

Ето какво написа като коментар на клипа Кристиян Шкварек

Уважавам Тото, защото прави добър подкаст с интересни събеседници и като цяло умее да слуша различни мнения. Един клип с него обикаля като пожар интернет и предизвиква вълни от възмущение.

Огромната част от възмущението на хората идва от патриотични подбуди и по-конкретно това, че Тото, според тях, обижда Левски и Ботев. Поради това смятам, че няма нужда от още един коментар с такава насоченост, чрез който просто да добавя в общия хор.

Вместо това ми се ще като историк да обърна внимание на нещо по-интересно в думите на Тото, което е симптоматично за голяма част от възприятията на младите хора днес към миналото и отминалите епохи. Идеята да наслагваш модерни възприятия за света, националността и държавите върху отминали епохи.

Да оставим настрана елементарните грешки, че Левски и Ботев не са родени „600 години след“ падането на България под османско владение, а ок. 440 г., както и това, че 600 години не се равняват на 6 поколения. Тото прожектира, почти „копи-пейства“, модерната си представа за гражданска нация върху това в миналото.

Идеята на хора като Тото е, че понеже днес държавите съществуват върху конституционна основа, която задава правната рамка „гражданин“, такава е била картинката и в миналото.

В главата на Тото и на повечето обикновени, либерални, модерни хора без особено задълбочени познания по история, Османската империя, която той странно защо нарича Турция (Турция се ражда през 1923г.) има „граждани“, и следователно Ботев и Левски са такива.

Те са „турци“, според Тото, защото са граждани на „Турция“. Нито едно от тези неща не е вярно.

Всъщност Османската Империя е абсолютна, теократична монархия, а не гражданска република или конституционна монархия.

В нея няма граждани, а поданици, като всеки човек е директен поданик на султана.

Въпросните поданици също не са равноправни, а разделени в т.нар. „Миллет“ система по религиозен признак.

С други думи, хора от различна религиозна общност са първо, второ или трето качество хора и поданици, с коренно различна степен на права и свободи в различни периоди на империята.

Османската империя не е „Турция“ и поданиците ѝ не се определят като „турци“, камо ли като „турски граждани“ – гражданин като правен термин за населението на една държава се ражда във Франция с Френската революция чак след 1789 г.

Вместо това поданиците в империята са разделени на религиозни общности: правоверни и неверници, включени в законово признати религиозни общества (миллети), както следва :

1. мюсюлмански миллет – без разделение на турски, кюрдски или арабски миллет,

2. православен миллет (рум миллет, „ромейска (византийска) общност“) – източноправославен, под върховенството на Цариградска патриаршия,

3. франкски миллет – обобщено за католиците,

4. арменци грегорианци,

5. арменци католици,

6. евреи (израилтяни).

В официалните документи на империята се обозначава религиозната идентичност на поданиците, определена според отношението им към исляма:

1. мюсюлмани (правоверни), или хората на вярата, които са привилегировани и

2. немюсюлмани (неверници) – каури, гяури, втора категория поданици.

Третата категория „хора“ са робите, като в рамките на Османската империя робството е широко разпространено, а робските пазари на Истанбул са едни от най-големите на света.

С други думи – да се родиш в рамките на Османската империя въобще не те прави „гражданин“ на тази държава по начина, по който става това в гражданските нации, организирани около конституции след 19-ти век.

Прави те поданик, подчинен на султана, и принадлежащ по верски признак към дадена категория хора със силно различаващ се статут, права и свободи, вариращи от управленска класа до буквални роби.

Не се опитвайте да си обяснявате миналото през принципите и конструктите на съвремието. Те рядко се препокриват или имат директен еквивалент в миналото. Четете история, преди да теглите някому високопарно „конско“, ползвайки исторически термини.“

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...